Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idérika företag i länet får hjälp

Idérika företag ska få hjälp att växa.


Det är syftet med den så kallade företagsinkubator som invigdes i Gävle på tisdagen.

I början drivs satsningen i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall.

Per Laurell, styrelseordförande i det nybildade bolaget Movexum, hoppas att också de andra kommunerna i Gävleborg och även Älvkarleby går med som finansiär.

De företag som väljs ut kan få råd och stöd i olika stadier.

Om företaget är nystartat kan det få hjälp att utveckla affärsidén under ett halvår. I nästa skede kan det få hjälp att ta sig ut på marknaden. Och om företaget kommit en bit på väg kan det få hjälp att växa ytterligare, under ett halvår till ett år.

– Vi vänder oss till tillväxtföretag. Men det handlar inte bara om att skapa sysselsättning och inte nödvändigtvis nya anställningar, säger Mikael Kedbäck, tillförordnad vd i Movexum som driver den nya verksamheten med basen i Teknikparken i Gävle.

Redan nu får tre företag hjälp av Movexums inhyrda ”affärscoach”:

Precis Allt Media som bland annat utvecklar digitala annonsskyltar, Invotech som utvecklat egna produkter för IT-konsultation och Reflectus som säljer tjänster för projektledning.

Per Laurell tror att 10–15 företag åt gången kan erbjudas hjälp. Han hävdar att varje satsad krona kan ge minst fem gånger så mycket i utbyte i form av jobb, skatter och teknisk utveckling med mera. Bakom Movexum står bland andra statliga Innovationsbron, Sparbanksstiftelsen Nya, Norrlandsfonden, regionförbundet i Gävleborg och Gävle kommun.