Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten bygger välfärden

Idrotten bidrar till att forma framtiden, skriver Lars Björklund ordförande i Gästriklands Idrotts- förbund i ett svar till Jimmy Nordin.

Annons

Det har varit några debattinlägg i den här tidningen om kultur- och fritidsverksamhets vara eller icke vara. Jimmy Nordin, företrädare för Befolkningspartiet, var den som startade upp debatten. Han hade imponerats och tagit intryck av tyckaren Thomas Idergard, verksam i Timbro, som i ett debattinlägg i Dagens Nyheter presenterade en utredning som han gjort och vars slutsats blev att kommunerna i Sverige satsar för mycket skattepengar på kultur och idrott och att det skulle ges direktiv från regeringen till kommunerna att lägga ner den verksamheten. I Gästriklands Idrottsförbund tycker vi att den debatten är för viktig för att bara ebba ut.

Vad är det herrarna Idergard och Nordin vill och menar? Jo, för idrotten skulle det betyda att all barn- och ungdomsverksamhet försvinner då det inte kommer att utgå några ekonomiska bidrag till de 430 föreningar som finns i vårt distrikt. De flesta av de anläggningar som barn och ungdomar utövar sin idrott på läggs ner och barn och ungdomar kommer inte att få den möjligheten som till exempel Jimmy Nordin fick.

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse. Det finns inga större mötesplatser än de som idrotten skapar vare sig det gäller publika möten på stora arenor eller den barn- och ungdomsverksamhet som leds av 9 500 ideella ledare som med entusiasm och inlevelse gör detta möjligt i vårt lilla idrottsdistrikt.

Det vill Idergard/Nordin avskaffa och lägga ner. Att Idergard har den åsikten är kanske inte så överraskande. Han kanske aldrig har satt sin fot på en idrottsanläggning och upplevt den kamratskap och sammanhållning som en knattematch innehåller. Han har dessutom bra betalt för att tycka så här. att Jimmy Nordin, som själv har upplevt idrotten på nära håll, kan ha den åsikt han uttrycker är ofattbart. Han som haft förmånen med ledare som hjälp honom att nå framgång och som stöttat honom, har enligt honom nu inget värde.

Våra barn och ungdomar är vårt samhälles framtid. Idrotten bidrar till att forma framtiden genom att engagera barn och ungdomar som genom fantastiska ledare får uppleva kamratskap, trygghet, sammanhållning, visa hänsyn och en positiv framtidstro. Det är det som bygger välfärdssamhället och det är inte som Jimmy Nordin tror att nämndens ordförande bestämmer hur mycket pengar han ska lägga på den verksamhet han ansvarar för. Hur stor penningpåsen för kultur- och fritidsverksamhet ska vara bestämmer kommunfullmäktige och vi i Gästriklands Idrottsförbund anser att den penningpåsen är alldeles för liten.

 

Ordförande

Annons