Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsledare hotar att avgå

Det kokar av ilska i Gävles föreningsliv.
I det möte som hölls i Sjömanskyrkan på tisdagskvällen samlades ett 30-tal upprörda ledare från 14 klubbar.
Beskedet var enkelt och glasklart – om inte Gävle kommun tar tillbaka beslutet att ge Brynäs 17,5 miljoner kronor de kommande fem åren kommer alla idrottsledare att avgå.

– Så blir det. Om beslutet står fast och klubbas igenom den 23 juni lägger vi nycklarna på borden och går hem, säger Ulf Rönnevald från Strömsbro IF.

Tillsammans med Rune Berglind från Helges, Tore Åberg från IK Sätra och Peter Henriksson från Gävle GIK blev den kvartetten talesmän för hela mötet.

– Samtliga är helt överens om det här. Det pyr verkligen av ilska genom alla föreningar och det är ett helt vansinnigt och ofärdigt beslut med alldeles för många hål, säger Rönnevald.

Alla togs på sängen förra veckan när det kom ut att Gävle kommun skulle ge ett mångmiljonstöd till Brynäs och satsningen tillsammans med Unicef på projektet som fått namnet "En bra start".

Det jobb som de små föreningarna gör dag ut och dag in och inte fått någonting för ska helt plötsligt göras av representanter från Brynäs och ge 3,5 miljoner kronor om året i fem år.

– Klart vi känner oss jäkligt överkörda. Här har vi byggt upp ett förtroende med dom här barnen som tar en enormt lång tid – vi pratar flera, flera år – och verkligen känner och vet vilka enorma behov som finns. Duger vi inte nu helt plötsligt, frågar sig Rune Berglind.

Han jobbar uppe på Helges fritidsgård i Andersberg.

– Vi har två tjejer ute på Sörbyskolan och Solängsskolan som jobbar sex timmar om dagen med ungdomarna. Nu ska några okända komma in på betydligt mindre tid. Förstärk det som redan görs i stället.

Klubbarna tycker att själva satsningen är bra och att pengarna behövs. Men inte till en enda klubb.

– Det är alldeles för många frågetecken. Vi vet inte vad pengarna kommer att användas till, blir det på rätt områden och på rätt saker. De här medlen ska självklart ut på gräsrotsnivån, ut i föreningarnas verksamhet, säger Rönnevald.

Ilskan riktas helt och hållet mot politikerna.

– Absolut. Jag vill poängtera att det inte är Brynäs vi är förbannade på. Det är Gävle kommun som ger ut enorma pengar ur "en annan kassa". Vilken annan kassa är det, frågar sig Berglind.

Peter Henriksson vet hur det är att få nej av kommunen då det inte finns pengar.

– Vi har ett projekt som heter "Godis på Nynäs" där vi jobbar väldigt mycket med tjejer och nysvenskar med invandrarbakgrund. Vi sökte ett bidrag på 200 000 kronor men fick bara tillbaka att dom pengarna absolut inte finns.

Det var politikerna från Alliansen som tog initiativet till mötet och de fanns också representerade i Sjömanskyrkan.

– Vi tänker inte ge några kommentarer annat än att vi har lyssnat till alla åsikter och tar nu med alla synpunkter som kommit upp, säger Inger Källgren Sawela från moderaterna.