Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall och Pappers: Sluta jaga de sjuka!

Nu får det vara slut med hetsjakten på de sjuka! Hur ofta har vi inte hört de hjärtskärande berättelserna om människor som haft oturen att, på ett eller annat sätt, drabbas av sjukdom och som, på grund av stelbenta regler, under sin rehabilitering fråntas sin sjukpenning? Människor i svåra situationer får det ännu värre genom att de tvingas till arbetsförmedlingen, trots att det är uppenbart att de inte kan arbeta.

 

Sjukförsäkringen dras med allvarliga problem. Försäkringskassan går hårdhänt fram med sjuka människor i sin strävan efter att minska kostnader. Efter 180 dagar ska de sjukskrivna prövas mot ”normalt förekommande arbete”. Vad det är för slags arbete är högst oklart. Det kan vara arbeten som bara finns på papperet, inte verkligt existerande arbeten. Med hänvisning till sådana låtsasjobb berövas redan hårt prövade sjuka människor sin sjukpenning.

 

Så får det inte gå till! Det enda rimliga är att pröva de sjukskrivna mot jobb som faktiskt finns. När det dessutom visar sig att Försäkringskassans handläggare på sina håll får lönehöjning för att vara hårda i sina bedömningar, är måttet definitivt rågat. Detta elände är till stor del resultatet av den så kallade “rehabkedjan” som den gamla alliansregeringen införde 2008. Det är upprörande att detta skandalösa förfarande tillåtits pågå så länge. Människors hälsa och tillfrisknande, inte kostnadsjakt, borde stå i centrum för Försäkringskassans verksamhet.

 

Något måste göras. Nuvarande sjukförsäkring är inte värdig en socialdemokratisk regering! Regeringen har också mycket riktigt gjort flera bra saker: tagit bort “stupstocken”, justerat Försäkringskassans regleringsbrev, bytt generaldirektör. Utöver detta har regeringen aviserat att man ska fortsätta att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen så att fler får hela sin inkomst försäkrad. Det är bra, men det krävs mer. Lagen måste ändras!

Utöver detta har regeringen aviserat att man ska fortsätta att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen så att fler får hela sin inkomst försäkrad. Det är bra, men det krävs mer. Lagen måste ändras!

Kruxet är att allianspartierna och SD tillsammans har majoritet i riksdagen och de stödjer den lagstiftning som är orsaken till problemen. Om alliansen och SD får fortsatt inflytande över sjukförsäkringen, kommer de att försämra den ännu mer genom att införa ytterligare en karensdag, ännu snävare tidsgränser och sänkta ersättningsnivåer.Det borde vara en tankeställare för alla väljare som ska rösta i årets val. Högerkrafternas försämringar måste stoppas! Med tillräckligt många röster på Socialdemokraterna kan vi äntligen få en mänskligare sjukförsäkring.

 

Susanne Östh

IF Metall Gävleborg

Mikael Ybert

Pappers avd 2

Kjell Olsson

Pappers avd 3

LÄS fler debattartiklar här:

"Om S i Sandviken accepterar en impopulär skolnedläggning tre månader inför valet är det politiskt självmord"

Belysningsplan istället för nedsläckning i Tierps kommun!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel