Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ifrågasatt scientolog föreläste för elever

Scientologen Alexander Breeze föreläste om droger på Rotskärsskolan.
– Jag kollade inte upp honom noga innan. Vi får fundera på om vi ska anlita honom mer, säger rektor Birgitta Skärberg.

Nyligen skrev Arbetarbladet om hur drogerna tog 22-åringen Joakim Mattssons liv. Hans familj ordnade en föreläsning för Rotskärsskolans elever med Alexander Breeze. Rektor Birgitta Skärberg sa ja till detta utan att kontrollera Alexander Breeze närmare.

Alexander Breeze föreläser om droger för ifrågasatta Drogfritt.nu, med band till scientologirörelsen. Scientologikyrkan har beskrivits som en sekt av bland andra av Håkan Järvö, avhoppare, psykolog och aktiv i organisationen Hjälpkällan.

Under föreläsningen i Rotskärsskolan tog Alexander Breeze upp att droger lagras i kroppen och kan påverka människor senare. Tidigare har Alexander Breeze även föreläst om att droger kan gå in i blodomloppet igen och göra dig påtänd på narkotika du tagit tidigare. Men den delen tog han bort efter att ha blivit ifrågasatt.

Han är troende scientolog och scientologirörelsen har ett reningsprogram. De anser att tidigare drogbruk på sikt kan förhindra all stabil förbättring av mentalt och andligt välbefinnande hos en individ.

– Jag håller isär mitt yrke som drogföreläsare och min tro som scientolog. Men folk som anser att droger går ur kroppen är ofta för legalisering av narkotika, säger Alexander Breeze.

Drogfritt.nu beskriver sig som en religiöst oberoende organisation, men bygger på Narconons preventionsprogram, som grundas på scientologigrundaren L Ron Hubbards idéer. Åsa Graaf, ordförande för Drogfritt.nu, har fått en utmärkelse från scientologirörelsen för sitt arbete mot droger, skriver Svenska Dagbladet.

Narkotikaforskaren Björn Johnson vid Malmö högskola dömer ut Alexander Breezes teorier.

– Droger går ur blodet och det är grundläggande kunskap. Det är fult att ljuga för barn och det ska skolan inte ägna sig åt. Skolan ska inte lära ut tokigheter. Rektorn har ett ansvar att kolla upp föreläsare, säger Björn Johnson.

Människor kan på olika sätt må dåligt av droger, men det förhindrar inte att folk ändå kan utvecklas senare, slår Björn Johnson fast.

Vad har du för ansvar som rektor, Birgitta Skärberg?

– Jag och rektorn för Älvboda Friskola gjorde en snabb koll. Framöver får vi undersöka föreläsare på ett djupare sätt.

Under torsdagen ska hon och en anställd på kommunen diskutera en utbildning om droger för föräldrar i Skutskär. Alexander Breeze föreslås som föreläsare även där.

– Det är viktigt att vi får information nu för att se om vi ska gå vidare med det här, säger Birgitta Skärberg.