Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasättt privatiseringen!

Annons

Vad står begrepp som mångfald och valfrihet för i den svenska sjukvården?

Trots att det inte finns några utvärderingar som påvisar ett mervärde av privatisering av välfärden, fortsätter borgerligheten sin revolution med begrepp som konkurrens, mångfald, valfrihet och ökad tillgänglighet som ledstjärnor.
Alla vårdgivare har ett givet uppdrag enligt avtal. T.ex. har alla vårdcentraler samma uppdrag och egentligen ska det som patient inte spela någon roll vilken vårdcentral man besöker. All vård ska ges på lika villkor säger hälso- och sjukvårdslagen.
Valfrihet är ett begrepp som definierar oss som kunder och inte som medborgare. Frihet är att inte behöva välja utan att det finns där ändå när jag behöver det. Frihet är att alla är lika mycket värda men behandlas olika utifrån olika behov och att samhällets resurser finns där behoven är störst.
Borgarna vill bryta upp den offentliga sektorn och öppna upp den för marknadskrafterna och ge de privata bolagen en chans att ta ut vinster av våra skattepengar.
Det är bara Vänsterpartiet som konsekvent ifrågasätter privatiseringen av vår gemensamma hälso- och sjukvård och som säger nej till att länets innevånare ska bli kunder i sen egen välfärd. Hälsan är en mänsklig rättighet och ska inte vara en handelsvara.

Elisabet Rosengren (V)

Mer läsning

Annons