Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea i Valbo halverade vinsten

Vinsten för Ikeas varuhus i Valbo halverades under det senaste året.
En orsak är ökade kostnader i samband med att varuhuset byggts om och ett nytt hämtlager tagits i bruk.

Under verksamhetsåret som avslutade sista augusti i år sålde varuhuset för 444 miljoner kronor. Det är 8 procent mer än föregående år och något bättre än den genomsnittliga ökningen i Ikeas övriga varuhus i Sverige.

Vinsten efter finansnetto blev 20 miljoner kronor, visar årsredovisningen. Det ger en marginal på 4,5 procent i förhållande till omsättningen. Föregående år var vinstmarginalen 10 procent.

Under de senaste tio åren har Ikea i Valbo varit ett eget bolag med varuhuschefen Camilla Lindroos som delägare med 49 procent av aktierna.

Det har, som Arbetarbladet tidigare berättat, varit en god affär för både Ikea och Camilla Lindroos.

I fjol fick hon en utdelning på 13,8 miljoner kronor.

I höstas gick varuhusets verksamhet upp i Ikea Svenska Försäljnings AB och Camilla Lindroos lämnade varuhuset och Ikea. Hon hade avslutat sitt tioåriga uppdrag.

I dag är Tomas Bolander chef för varuhuset i Valbo där cirka 240 personer jobbar.

Årsredovisningen för Ikea AB som nu samlar Ikeas samtliga 17 varuhus i Sverige, samt transporter, it, konsulter med mera, blev offentlig i dagarna.

Ikea redovisar 2,1 miljarder kronor i vinst efter finansiella poster. Omsättningen under verksamhetsåret som avslutades sista augusti var 29,1 miljarder kronor.