Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illdåden måste upphöra

Nyårsdagen är kyrkornas speciella böndag för fred, i Sverige och internationellt. Nyåret 2009 kommer vi att minnas som kyrkornas böndag för människorna i Gaza. Ett böneämne som kommer att förena kristna och muslimer världen över.

Israels militära attack mot Gaza har kostat flera hundra palestinier livet. Det är de högsta dödstalen i konflikten sedan sexdagarskriget 1967. Israel har rätt att leva i säkerhet och raketanfallen från Gaza mot civila mål i Israel måste upphöra. Att de är ett desperat och kuvats folk svar på 40 år av ockupation och månader av blockad gör dem inte legitima. De bryter mot folkrätten, skapar stor rädsla hos den israeliska befolkningen och driver fram Israels primitiva militära agerande.

Historien har alltför många exempel på att våldet triumferat, men aldrig löst några konflikter långsiktigt.

Israels försök att bomba sig till fred och säkerhet kommer inte heller att lyckas. Däremot kan detta folkrättsstridiga illdåd fördjupa konflikten, försvåra en lösning och förvärra den humanitära situationen.

Sjukvårdssituationen i Gaza är ohållbar och människors lidande ofattbart.

För 36 år sedan drabbades ett annat utsatt folk av en liknande militär logik. Statsminister Olof Palmes kritik av julbombningarna av Hanoi bidrog den gången till att vända världsopinionen:

”Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien.”

Olof Palme mötte starka reaktioner när han placerade julbombningarna av Hanoi bland rader av illdåd där våldet kortsiktigt triumferat men där historiens dom blivit hård: Guernica, Oradour, Babi Jar, Lidice, Sharpeville och Treblinka.

 

ordförande, Sveriges Kristna Socialdemokrater – Broderskapsrörelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel