Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegal soptipp i Järbo

Järbo har fått en illegal stoptipp med tusentals kubikmeter trädgårdsavfall, trasiga möbler, oljedunkar och annat skrot.

För kommunen som markägare väntas saneringen kosta flera hundra tusen kronor i skattepengar.

– Det blir svårt att hitta de skyldiga. Tills vidare kan vi bara vädja till Järboborna att sluta dumpa avfall här, säger markingenjören Kenneth Larsson.

Annons

Alldeles intill den officiella återvinningscentralen i Järbo med öppethållande en dag i veckan, har det bildats ett sopberg i en stor grop som tidigare fungerade som rekreationsområde.

– Det har fått enorma proportioner, säger Kenneth Larsson, som misstänker att det under en längre tid spridits felaktiga uppgifter om att det är okej att dumpa avfall i "gropen".

Utifrån är det mest trädgårdsavfall som syns. Men kringboende med balkonger och altaner mot tippen berättar att det under sopbergets yta även döljs oljedunkar, trasiga möbler, cementblock, brädor och annat skräp. Däribland en kastad skylt med texten "tippning förbjuden".

– Det är inte roligt att ha en soptipp att titta ut över, säger Kurt Bäckvall, ordförande i bostadsrättsföreningen Norrheden.

Miljöchefen Tommy Stenergard var på plats i förra veckan och konstaterade att det förekommit miljöbrott.

– Det är en illegal tippning som verkar ha pågått länge. Egentligen är det här ett närrekreationsområde som skulle kunna vara riktigt fint. Nu är det bara en massa bråte här som skattebetalarna måste lägga pengar på att ta hand om för att andra gjort fel.

Enligt miljöchefen är det kommunen som markägare som är ytterst ansvarig för att det ser ut som det gör.

– Fastighetsägaren har uppenbarligen inte gjort tillräckligt mycket för att förhindra den illegala tippningen.

Enligt Kenneth Larsson har det ändå gjorts en hel del. Det har satts upp förbudsskyltar som alltså kastats. Kommunen har också placerat stora stenar vid infarterna till området. Men då har miljöbrottslingarna antingen kört bort stenarna med traktorer eller gjort nya vägar till den illegala tippen.

– Nu bävar jag bara över vad vi kommer att hitta när vi börjar med saneringen.

Dyker det upp föremål som kan kopplas till en viss person blir det polisanmälan. Annars inriktar sig kommunen i det här skedet i första hand på att stoppa fortsatt dumpning.

– Vi börjar med att vädja till Järboborna. Hjälper inte det måste vi kanske sätta upp staket efter hela vägen, säger Kenneth Larsson.

Annons