Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illusionismen

När en brottsmisstänkt person skymtar på tv-bilderna är ansiktet ofta pixlat för att dölja hans eller hennes identitet.

En hel skulptur som är pixlad döljer förmodligen mer än så.

Man får blinka till flera gånger vid första anblicken av den nya ståtliga palmskulpturen i Silvanums entré. Det är som om ögonen inte vill acceptera att föremålet är upplöst i tusentals små tredimensionella pixlar (olikfärgade hopfogade hårdplastkuber).

Ögonen försöker få ihop det men misslyckas. Och det är förstås sant att palmens rätta jag inte finns här utan ute i naturen. Vi ska inte inbilla oss annat än att det är en skenbild vi ser.

Palmen är gjord konstnärsduon Bigert & Bergström. Den ersätter ett svårskött konstverk som rasslat ihop, ”Reflecting pool” av samma skapare.

Minnet av poolen finns bevarat i en kvadrat av ny ljus stenläggning. Och givetvis i själva skulpturen som ju står som en söderhavsö mitt i Silvanums kafé.

Nära ingången till Konstcentrum alltså. Uttänkt placering för ett konstverk som direkt tvingar oss att fundera över vad vi egentligen tittar på.

Döpt, mycket riktigt, till ”Hägring”. Som i illusion, bländverk, luftslott.

Men det är rörigare än förr i miljön runt omkring. Palmen i sig kommer med ett nutidsstressigt digitalt brus. Det lugn som den poolens silveryta skänkte har försvunnit. Jo, det är nya tider här också.