Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrierna står stilla under julhelgen

På grund av konjunkturnedgången passar nu många industriföretag i Gästrikland på att ta extra julledigt från produktionen.


– Ungefär 60 procent av vår produktion står stilla över jul, och det har aldrig hänt historiskt, det är en ofrivillig julvila, säger Bo Boström, metallordförande på Sandvik.

Inför juldagarna passar flera stora företag på att stoppa produktionen i några dagar, detta på grund av konjunkturnedgången.

På Sandvik har ett antal produktionsavdelningar stängt ned från och med i måndags. SMT - Sandvik Materials Technology, inför stopp på de flesta avdelningarna under helgerna och underhåll sker där det finns behov. Merparten av personalen har helgledigt och den personal som skulle jobbat som nu får gå hem har bibehållen lön, men OB-tillägget utgår. Detta får de jobba ikapp till häften längre fram.

– Produktionsstoppet över julhelgerna beror på affärsläget just nu. Det är käft, det är minskad efterfrågan och vi har varslat personal, därför stänger vi produktionen över helgerna, säger Anders Wallin, Informationsdirektör på Sandvik.

Anders Wallin vågar inte spekulera i hur stor del av produktionen som står stilla, men Bo Boström, metallordförande på Sandvik vågar sig på en gissning.

– Om jag ska gissa så tror jag att ungefär 60 procent av vår produktion står stilla över jul, och det har aldrig hänt historiskt, det är en ofrivillig julvila, säger Bo Boström.

Han menar at den minskade orderingången inför julen startar en kedjereaktion som berör hela verkstadsindustrin i Sverige.

– När våra kunder inte vill köpa, då måste också vi dra ned på produktionen. Just nu pågår det en kedjereaktion i hela industrin i Sverige, det blir så här på otroligt många ställen, den större delen av verkstadsindustrin står stilla just nu, säger Bo Boström.

På Ovako i Hofors har man helt produktionstopp 19 december till 2 januari, då är all personal lediga. All ämnestillverkning och i stort sett all produktion står stilla. Hela december månad har man maxp- roducerat 50 procent av normaltillverning, detta på grund av minskad orderingång.

– Under december har vi sysselsatt vår personal på andra vis, bland annat underhållsarbete, säger Sten Lyckström, verksamhetschef på Ovako i Hofors.

Sedan början av oktober har Korsnäs i Gävle stängt maskinerna under några dagar åt gången.

Det fortsätter man med över julhelgen men man drar inte ner ytterligare förrän till nyår, då kör man i ett lägre tempo fram till i början av januari.

Stora Enso i Skutskär märker av en vikande marknad men har för avsikt att hålla uppe produktionstakten tills vidare, inget produktionsstopp finns inplanerat idag. Både på Sandvik och Ovako är det oklart när produktionen kommer igång till 100 procent. Troligtvis blir det i början av januari, men då i reducerad fart till att börja med.

– Från 3 januari startar produktionen igen, då börjar vi så smått men inte fullt ut, säger Sten Lyckström, på Ovako.