Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infektionerna inom vården ska halveras

Drygt var tionde patient i Sverige och i Gävleborgs län drabbas av en infektion när de ligger på sjukhus. Det handlar framför allt om urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation. Det visar en ny nationellt täckande mätning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort.

Detta är inte acceptabelt. Om vi kan minska riskerna att drabbas av en infektion slipper våra patienter onödigt lidande och förlängda sjukhusvistelser. På våra sjukhus ökar samtidigt tillgången på vårdplatser för andra patienter.

Sedan ett år tillbaka har alla landsting tagit frågan om de vårdrelaterade infektionerna på högsta allvar. Rikssnittet är i dag elva procent och det ska vara halverat till utgången av 2009. Det är målet för Nationell satsning för ökad patientsäkerhet som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sedan ett år driver tillsammans med samtliga landsting och regioner i landet.

I satsningen ingår också att stämma av så att rätt läkemedel och rätt dos tas när patienten skrivs in eller ut eller byter vårdenhet samt att förebygga fallskador och trycksår i samband med vård.

Satsningen behövs för att svensk vård inte bara ska ligga i topp när det gäller medicinska resultat utan även när det gäller arbetet med att minska vårdrelaterade infektioner.

Landstinget Gävleborg arbetar hela tiden med att höja patientsäkerheten. De nya enhetliga läkemedelsförråden har minskat riskerna med felmedicineringar.

Användningen av antibiotika har skärpts för att hindra att multiresistenta bakterier sprids. Dessutom har skarpare rutiner för att öka användningen av handsprit tagits fram. Nu ska händerna alltid spritas före och efter en patientkontakt. Och patienterna själva kan också hjälpa till. De flesta patienter har i dag möjligheten att sprita sina händer när de ligger på en vårdavdelning.

landstingsdirektör i Landstinget Gävleborg

Håkan Sörman,

vd, Sveriges Kommuner och Landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel