Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INFÖR: Förtrollande kärlek i Gävle Konserthus

Spansk hetta utlovar Gävle Symfoniorkester i sin fredagskonsert. Spanska flamencosångerskan Esperanza Fernández kommer för att sjunga om förtrollande kärlek, ”El amor brujo”.

Musikverket som också är en balett skrevs 1915 av den spanska tonsättaren Manuel de Falla som inspirerades starkt av andalusisk folkmusik. Det lär vara det första flamencostycke som spelades offentligt av en symfoniorkester.

Esperanza Fernandez har gjort inspelningar av samtliga de Falla-kompositioner men just ”El amor brujo” har kommit att bli något av hennes specialité. Hon har framfört det med symfoniorkestrar både ute i Europa och i Sydamerika. Och nu alltså snart i Gävle. Med Gävlesymfonikernas (spanska) chefsdirigent på pulten.

Manuel de Falla dog i Argentina 1946; det sägs att han förgäves hade försökt rädda sin vän författaren Lorca från att bli avrättad och att han vägrade återvända till Spanien så länge Franco hade makten.

Dramatiska inslag så det räcker kanske. Efter de Fallas eldiga toner avslutas konserten svalkande med framförandet av Tjajkovskijs Symfoni nr 4. I Gävle konserthus fredag 22 januari.