Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför rökförbud på alla offentliga platser

Annons

Vårt förslag om att införa rökförbud på alla offentliga platser, ser vi som ett led i arbetet för att få en förbättrad folkhälsa. Den passiva rökningen utgör en stor hälsofara för alla som inte röker, inte minst våra barn, vår framtid. Tänk er att kunna få njuta av en utsökt middag på en mysig uteservering, en skön sommarkväll, utan att behöva irritera sig på den farliga och oaptitliga cigarettröken, som kommer från borden bredvid. Den passiva rökningens konsekvenser kostar samhället astronomiskt mycket pengar och den dödar oskyldiga människor, som befinner sig i rökiga miljöer.

Vi vill införa rökförbud på alla offentliga platser för att minska risken för alla, att bli utsatta för passiv rökning. Rökförbudet är kravet från oss, då vi mot vår vilja ständigt utsätts för den giftiga passiva rökningen.

När vi promenerar på trottoarerna eller står i kön vid busshållplatsen är den där. Till denna hemska hotbild har vi också allergierna som bara ökar bland människorna, vilket innebär att folkhälsan blir ännu sämre. På arbetsplatserna utsätts också många människor för den passiva rökningen och den illaluktande cigarettlukten från de rökande kollegorna. Enligt rapporten ”Tobak och avvänjning” från Statens Folkhälsoinstitut orsakar rökningen 6 600 förtida dödsfall, det vill säga 18 dödsfall varje dag i Sverige.

I rapporten framkommer det också att en rökare förlorar cirka 10 år av sin förväntade livslängd. I Sverige är det ungefär 900 000 personer som tar en cigarett i munnen varje dag. En stor del, 600 000 vill sluta röka. Dessa resultat ser vi som en signal för att gasa och köra framåt och införa ett rökförbud på offentliga platser
Med en rökfri miljö, kan alla människor vistas i offentliga miljöer. Genom att införa ett rökförbud på offentliga platser, säkerställer vi också rätten till att nästan alla människor kan leva ett liv utan tobaksrelaterade hälsoproblem. Den rökande minoriteten förpestar idag tillvaron för majoriteten, de som inte röker.


Det finns otaliga skäl till att införa rökförbud på alla offentliga platser och ett är att många icke- rökare tvingas till ett hemskt lidande och till och med dör av passiv rökning. Fakta från Statens Folkhälsoinstitut har kommit fram till att en rökare i genomsnitt kostar 1,2 miljoner kronor mer under sin livstid, i form av utgifter för vårdkostnader och äldreomsorg, än den som inte röker.

En myt som existerar i vårt samhälle är att rökarna betalar sina egna kostnader och mer därtill i form av skatter på tobak och cigaretter, men det stämmer inte. Vuxna som utsätts för passiv rökning kan drabbas av hjärtinfarkt. Här gäller det liv eller död, död eller liv mitt ibland oss. Ska vi välja att leva det rökfria och glada livet eller det rökiga och sorgliga livet, som kan sluta med döden?


Enligt Statens Folkhälsoinstitut uppgår tobaksrökningens medicinska skadeverkningar till ungefär 26 miljarder kronor per år. Samhället kan göra stora vinster på rökstopp, det skulle minska vårdkostnaderna för de stora rökrelaterade sjukdomarna och ge sjukvården en möjlighet att lägga vinsten på andra behövande vårdgrupper.


En annan anledning att införa rökförbud på alla offentliga platser är att minska antalet fall av benskörhet. Kristina Åkesson som är professor i ortopedi säger att skelett försämras av rökning och passiv rökning. Vad händer då när vi inför rökförbud på offentliga platser? Blommorna kommer att knoppa och blomstra likt en sommaräng.

De rökare som är emot vårt förslag, anser att förslaget innebär en stor försämring i det sociala livet. Vi icke-rökare håller inte med dem, eftersom människor fortfarande umgås i samma utsträckning på restauranger, dansklubbar och barer, trots att det införts rökförbud på dessa offentliga platser.


För många rökare är rökningen kopplad till identiteten och framförallt förknippad med de egna vanorna, så som ”en cigg efter maten”, ”en pinne på väg till bussen”, och ”en pinne medan jag groggar”. Ofta är dessa ”vanor” kopplade till rökarnas rastlöshet. Många rökare tycker att det är tufft, gott och uppiggande att röka.

Flertalet anser också att rökning är relativt ofarligt, men att det är farligt vet alla med sunt förnuft och att det samtidigt stinker det vet varenda människa med en fungerande näsa. En del rökare säger till och med att man ändå ska dö någon gång, så att det spelar ingen roll om rökningen förkortar mitt liv några år. Dö ska vi alla göra, eftersom vi är födda, men på vems bekostnad det är en annan sak.

En del rökare säger också att de lugnar sina nerver när de röker. Dessa argument köper vi inte, utan rökningen dödar kroppen och allt i sin omgivning. Det står till och med en varningstext på cigarettpaketen att rökningen dödar människor.


Det viktigaste är att genom dialog och opinionsbildning påverka både rökarna själva och presumtiva rökare. Politikerna måste besluta om att införa rökförbud på offentliga platser i Sverige. Samtidigt tror vi att många icke-rökare kommer att dö, innan vi har skapat ett rökfritt samhälle. Den passiva rökningen utgör en stor hälsofara, som både du och jag utsätts för varje dag.

Detta kan resultera i olika åkommor som hjärtinfarkt och cancersjukdomar, då gäller det att tillståndet inte blir en talande tystnad. Nu måste samhällsrepresentanterna handla snabbt och införa rökförbud på offentliga platser för att vi ska få en förbättrad folkhälsa.


Dom passiva rökarna


Staffan Göransson Kumla
Maria Haugeröd Gislaved
 

Mer läsning

Annons