Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför särskild kungaskatt

Lasse Ekstrand vill ha bort kungahuset och damma av förslaget om en särskild kungaskatt, typ kyrkoskatten.

Annons

Öppet brev till ledarsidan.

Jag säger inte som salig Lasse Hillersberg: Det är inte kungahuset jag är ute efter, det är kungen personligen. Det må vara som det vill med den sittande monarkens brister och förtjänster, eventuella representativitet och beryktade klavertramp; ”kära örebroare”, när han är i Arboga, angrepp på Norge för säljakt; möjliga konstitutionsbrott och så vidare. Listan kunde göras lång.

Bort med kungahuset! Det är ett av socialdemokratins stora svek att man inte vågade införa republik, när man på 1970-talet hade chansen i samband med att den gamle konungen gick bort; radikala vindar kännetecknade samhällsklimatet, det var läge.

Men Palme och kompani struntade i partiprogram och radikal opinion; så småningom lär väl forskningen kunna ge oss ett svar på varför socialdemokratin visade sådant vankelmod.

Jag inser att i och med Ockelbograbbens inträde på scenen – enkel pojke av folket slår sig samman med glittrande sessa – kommer kungafjäsket att nå nya, oanade höjder. Och medierna hänger underdånigt och lystet på, det kunde konstateras till morgonkaffet dagen efter eklateringen; förutom liberala GD även röda Arbetarbladet; den annars kloka och kritiska Jenny Wennberg – som jag fått ett intryck av som radikal och framåt – lyckades till och med anlägga ett genusperspektiv (!) på spektaklet…

Mer läsning

Annons