Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför trafiksäkerhetsprogram i media

Ett nationellt tv-program om trafiksäkerhet och efterföljande radioprogram där säkerhet och trafik kan debatteras skulle kunna ge oss ett säkrare samhälle, skriver Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, Göteborgs universitet och docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

Annons

Sveriges radio har idag trafikradio och det finns lokalt satsningar på att rapportera om trafikläget på vägarna. Men tv-kanalerna i Sverige har inget gediget trafiksäkerhetsprogram att erbjuda allmänheten. Dagens yngre generationer vet knappast att SVT hade ett framgångsrikt motor- och trafikprogram som hette Trafikmagasinet som sändes under åren 1978-2003. Det var ett bil- och konsumentprogram som lockade miljontals tittare. Varför finns det idag inget trafikprogram? Det är min övertygelse att ett nationellt samarbete mellan tv-kanaler tillsammans med radiokanaler skulle kunna leda fram ett framgångskoncept – ett nationellt trafiksäkerhetsprogram i media.

Media kan granska
Medierna har resurser, kunskap och förmåga att granska olika företeelser i samhället. Trafiken och trafiksäkerheten är definitivt ett område som förtjänar både uppmärksamhet och granskning. Medierna skulle också kunna göra trafikfrågorna mer tillgängliga för allmänheten. Idag är det myndigheter, organisationer och föreningar som inom trafikområdet försöker nå ut med sina olika budskap. Men hur ska allmänheten och trafikanterna kunna ta till sig all information? Medierna skulle kunna arbeta annorlunda än vad som är fallet idag.

Trafiksäkerhets-tv
Ett nytt trafiksäkerhetsprogram skulle behövas i tv. Ett förslag skulle kunna vara att tv-kanalerna börjar samarbeta med att göra olika tv-inslag till ett sådant program. Människor med erfarenheter d.v.s. ideellt arbetande i organisationer och föreningar, trafikskadade och anhöriga, brukarorganisationer inom funktionshinderområdet, experter från myndigheter, företag och forskning skulle kunna medverka tillsammans i olika paneler och kommentera fordon, transporter, miljöer och säkerhet. Ett sådant program skulle också kunna exporteras till andra länder.

Media och unga
Den första juli i år började skolans nya läroplan att gälla. Trafikfrågorna ska få större utrymme i skolorna. Det är bra och kommer på sikt att få fler barn och unga mer medvetna och trafiksäkerhet. De yngre kommer också vilja att vara aktiva och delaktiga i debatten. Deras kunskap och erfarenheter kommer att behövas inte minst för framtidens bilindustri, trafikforskning och säkerhetsarbete i samhället. Sverige skulle som trafiksäkerhetsnation kunna nå ut betydligt bättre än vad som är fallet idag. Medierna i Sverige kan ha nyckeln till ett sådant framtidsprojekt. Medierna kan ge oss ett säkrare samhälle och medierna behövs för att nollvisionen ska kunna bli en verklighet mot trafikskador och förluster.

JÖRGEN LUNDÄLV
Docent vid Göteborgs universitet och Umeå universitet

Mer läsning

Annons