Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Britt Ahlenius årets republikan

/

Inga-Britt Ahlenius, 73 år, uppvuxen i Gävle, civilekonom som bland annat tjänstgjort för FN, har utsetts till Årets republikan 2012.
– Sveriges statschef ska utses genom val och jag inte är rädd för att vara tydlig i den frågan, säger hon.

Annons

Priset delades ut i samband med Republikanska föreningens kongress på Stockholm Waterfront Congress Centre. Motiveringen löd: ”Inga-Britt Ahlenius tilldelas utmärkelsen Årets republikan 2012 för att hon med enkla och klara argument förklarar varför monarkin är ett odemokratiskt och otidsenligt statsskick.”

– Jag hoppas att Inga-Britt Ahlenius känner stolthet och ökat stöd för sin republikanska hållning. Hon åtnjuter stor respekt bland medborgarna och min personliga uppfattning är att hon skulle bli en utmärkt president, säger Republikanska föreningens avgående ordförande Peter Althin i ett pressmeddelande.

– Även om jag inte har sett det som min livsuppgift att kämpa för republik, så är jag av den klara uppfattningen att Sveriges statschef ska utses genom val och jag inte är rädd för att vara tydlig i den frågan. Jag tycker inte att det är rimligt eller mänskligt att tvinga en ny generation av unga människor att axla ett specifikt uppdrag och hindra dem från att förverkliga sitt livs drömmar, säger Inga-Britt Ahlenius.

Till ny ordförande i Republikanska föreningen efter Peter Althin utsågs Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot för V.

Annons