Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kompromisser för Christian Walz

Sin nya hit beskriver han som ett knippe simpla raggningsrepliker. Men ingen poplåt är bara enkel på Christian Walz nya album.

- Förväntningarna blir enorma när jag lägger så mycket tid på en skiva. Men jag är också 100 procent säker när jag släpper den.
När förra albumet, "Paint by numbers", kom sade Christian Walz att han inte tänkte göra fler skivor om det skulle ta så lång tid som fyra år. Det var 2004. Nu är nya albumet "The corner" klart, och jo - det tog fyra år.
- Ja, det är väl rätt lång tid. Jag har fått acceptera att det är så jag jobbar, det tar tid för mig att göra musik. Förra gången fick jag en känsla av obehag när folk sade till mig att jag är perfektionist. Nu tänker jag snarare "no shit". Det ska bli som jag har tänkt mig, annars får det vara.För att sätta tidspress på sig själv hade Christian Walz den här gången bokat en tid i Los Angeles för slutmastring av skivan. Han klarade sin deadline, men i slutändan gjorde han ändå om nio av tolv låtar här hemma.
- Visst säger det en del om mig. Men det blev inte tillräckligt bra helt enkelt.
Fungerar det ekonomiskt att arbeta på det här sättet?
- Det går runt ekonomiskt och jag jobbar på med mitt eget produktionsbolag. Men egentligen är det vansinne. Gjorde jag det här som en affärsidé för att tjäna pengar vore jag ganska korkad.
Hittills har Christian Walz ägnat i stort sett all tid åt sin egen musik. Tidigare har han skrivit några låtar åt andra artister och nu känner han sig mogen att producera andras musik. Men det här med att släppa kontrollen är inte enkelt.
- Som låtskrivare är det alltid någon som förstör det man gjort. Jag måste få göra det som jag tänkt från början. Det är enda sättet, annars blir det meningslöst.


Det är tack vare framgångarna med förra albumet - med hittar som "Wonderchild" och "Never be afraid again" - som han kunnat ägna fyra år åt nya skivan. Att det finns hitlåtar även den här gången råder ingen tvekan om. "What's your namne?" - som han själv beskriver som ett knippe raggningsrepliker i enkel kostym - spelas redan flitigt på radio. En skillnad mot tidigare är att låtarna för första gången var skrivna redan när Christian Walz gick in i studion. Med sig hade han musiker på bland annat cello, viola, akustisk gitarr och klarinett - musiker som också följer med på turnén senare i vinter.
- Jag var färdig med att skriva låtar med beats vid dataskärmen. Jag har faktiskt aldrig haft som mål att göra elektronisk musik.