Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kvinnor på Dramatens stora scen

På pappret ser jämställdheten inom scenkonsten bra ut – men kvinnorna finns där resurserna är som minst. Dramaten och Helsingborgs stadsteater hade inte en enda kvinnlig regissör eller dramatiker på stora scenen förra året.

”På spaning efter jämställdhet” heter den första stora statistiska genomgången av jämställdheten inom scenkonsten. Rapporten, som producerats av Svensk Teaterunion, presenterar könsfördelningen i de teaterproduktioner som hade premiär under 2007 och resultatet är både uppmuntrande och nedslående.

Bland de anställda inom scenkonsten är exakt 50 procent män och 50 procent kvinnor. Men bakom siffrorna finns en annan verklighet. Männen återfinns i toppen, kvinnorna i de resurssvaga områdena. Omkring 70 procent av teatercheferna är män – som sedan dominerar i alla yrkeskategorier utom inom administrationen.

– Det är inga stora överraskningar. Ju närmare prestige, makt och pengar, desto fler män. Ju längre ifrån de konstnärliga besluten, desto fler kvinnor. Det är ett system vi har känt till länge, säger genusvetaren och journalisten Vanja Hermele, författare till rapporten.

Mer överraskande var att det inom musikteatern ser allra sämst ut. Operan har den sämsta chefsstatistiken, bara 17 procent är kvinnor.

– Men jag är förvånad över att även musikalerna följer samma mönster som operan.

Sämst i klassen 2007 var Dramaten och Helsingborgs stadsteater. På teatrarnas prestigefulla stora scener fanns inte en enda kvinna representerad, vare sig som dramatiker eller regissör.

På Helsingborgs stadsteater kan statistiken ha sett annorlunda ut sett över flera år, eftersom man gör få uppsättningarna per år.

Men på Dramaten är det en tydlig bild av verkligheten, framhåller Vanja Hermele.

– Den här utredningen fyller ett jättebehov av kalla fakta. Den systematiserar jämställdhetsstatistiken och det är extremt viktigt. Alla som har jobbat med jämställdhet har förr eller senare ifrågasatts, ”är det verkligen så illa som du säger?”. Inom scenkonsten har vi varit jättedåliga att ta fram faktiska siffror.