Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ambulansjour i Tierp: "Man ska ha arbetstid när man är borta från sin familj"

Nu införs jourtjänstgöring på ambulansen i Gävleborgs län.
Men bara några mil söderut är bilden en annan.
– Jag tycker personligen att man ska ha arbetstid när man är borta från sin familj, säger Niklas Rosengren, tillförordnad chef för ambulansen i Tierp och Älvkarleby.

Ambulanspersonalen i Tierp och Älvkarleby har ingen sovande jour utan fullt betalt alla timmar de är på jobbet. Niklas Rosengren har heller inte fått några signaler från ledningen inom Uppsala läns landsting att ett sådant system skulle vara på gång att införas.

– Vi lever alltid under sparkrav. Vi har jätteansträngd ekonomi inom Uppsala läns landsting och Akademiska sjukhuset. Så sparkrav finns men de är inte fastställda utan en pågående process. Men det finns inga förslag på jour i dagsläget som jag vet om.

LÄS OCKSÅ: Massuppsägningar på ambulansen i Sandviken och Hofors – nästan halva personalstyrkan försvinner

Niklas Rosengren berättar att sex personer inom ambulansen i Gävleborg hört sig för om att i stället jobba på ambulansen i Tierp och Älvkarleby.

– De är intresserade av långa vikariat eller tjänster. Vi har inga tjänster lediga utan en ganska god personalsituation i Uppsala län. Så det är svårt för dem att säga upp sig och komma hit av den anledningen.

Men några från Gävleborg har ändå jobb på gång i Tierp.

– En person från Gävleborg börjar nu i sommar på ett längre vikariat. Det är en fullfjärdrad och erfaren specialistsjuksköterska. Sedan är det två som är intresserade av timtid som jag håller på att jobba med.

– Det enda stället där det finns lediga tjänster hos oss är på larmcentralen.

MER LÄSNING: Ambulans i Sandviken har blivit ställd – på grund av personalbrist

Förutom den mänskliga faktorn påpekar Rosengren att jour inte skulle spara några pengar i hans område.

– Du tjänar inte så mycket i timmen på jour men vid larm får du kvalificerad övertid. Det skulle innebära att min personal hade kvalificerad övertid större delen av passet, vilket skulle bli jättedyrt för oss.

På ambulansstationen, placerad i Tierp, finns 26,5 tjänster. Ambulanserna täcker upp Tierp och Älvkarleby kommuner. Dagtid rullar tre ambulanser och nattetid två.

ÄNNU MER LÄSNING: Jour inom ambulansen genomförs trots oenighet i förhandlingarna