Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen avdragsrätt för allmosor

Annons

KD-ledaren Göran Hägglund har fått ge vika i frågan om sänkt skatt för pensionärer. Som lite plåster på såren kommer regeringen i höstbudgeten att föreslå att ett skatteavdrag för privatpersoner som ger gåvor till vissa ideella organisationer införs. Gåvomottagarna är organisationer som ägnar sig åt hjälpverksamhet, t.ex. för hemlösa, personer med missbruksproblem eller sjuka. Avdraget beräknas kosta statskassan 300 miljoner per år.

Vänsterpartiet är kritiskt till att överhuvudtaget införa avdragsrätt för gåvor och kommer att avvisa förslaget i riksdagen.

För det första anser vi att välfärden är det offentligas ansvar och ska skattefinansieras. Den avdragsrätt som regeringen vill införa ska ju avse bidrag till ”hjälporganisationer” – alltså organisationer som arbetar mot grupper i samhället som bör vara det offentligas ansvar. Införandet av en skattereduktion för gåvor till hjälporganisationer riskerar att bidra till att fokus flyttas: Från en välfärd som enligt vår mening ska vara en rättighet och som ska fördelas efter människors faktiska behov, till något som mer påminner om välgörenhet. I KD:s värld förväntas människor stå med mössan i hand och vara tacksamma för hjälp.

Enligt förslaget ska Skatteverket avgöra vilka organisationer som ska bli godkända och vilka som ska underkännas. En nog så vanskelig uppgift, och man kan ju fråga sig hur allmänheten kommer att uppfatta systemet där vissa organisationer godkänns och andra underkänns på kanske ganska så oklara grunder. Det kommer också att kräva IT-investeringar, kontroller och mer arbete för Skatteverket.

Slutligen kan man fråga sig vilka som kommer att använda avdragsrätten. Den minsta gåvan på 200 kronor ger en skatteminskning på ca 50 kronor, vilket väl i stort sett alla kan utnyttja. Men vilka har råd med gåvor på maxnivån 6 000 kronor? Dessutom är det väl tveksamt om människor i gemen överhuvudtaget vill ange till Skatteverket vilka organisationer de stödjer.

När frågan utreddes för några år sedan i Gåvoincitamentsutredningen som kom utredaren trots sitt uppdrag fram till att inte rekommendera skattereduktion för gåvor. Nej, det föreslagna avdraget är ytterligare att avsteg från ett enkelt och robust skattesystem, vilket bör vara utformat så att det har så få undantag som möjligt. Den borgerliga avdragshysterin inom skatteområdet skadar mer än nyttar i det långa loppet.

Jacob Johnson (V)
Skattepolitisk talesperson

Mer läsning

Annons