Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen blir friskare av att bli fattigare

Det har nu gått två år sedan de nya reglerna i sjukförsäkringen började gälla. Exemplen på hur människor drabbats av de nya reglerna är många.
Vi kan alla ha oturen att bli sjuka eller skadade. För att försäkra oss mot risken att då också förlora vår inkomst betalar var och en av oss till sjukförsäkringen. Det sker genom de sociala avgifterna som vi har avstått lön till. När vi har betalat till försäkringen ska vi kunna känna oss trygga i förvissningen att både få snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Den borgerliga regeringen har begränsat möjligheten till individuell bedömning och ersatt den med stelbenta tidsgränser. Efter en viss tid upphör möjligheten att vara sjukskriven. Här i Gävleborg tvingades 264 personer lämna sjukförsäkringen vid årsskiftet. Det berodde inte på att de blivit friska, utan på att de passerade en av regeringen beslutad tidsgräns för hur länge man får vara sjuk.
Efter tre månader har nästan 40 procent sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen. Det visar Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens utvärdering. Bara cirka tre procent har ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. De allra flesta finns kvar i olika program på arbetsförmedlingen och står sist i kön för att få ett jobb.
Trots att Cristina Husmark Pehrssons kollega, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, lovade att ingen skulle få lägre ersättning när man utförsäkrades, är sanningen att ungefär hälften fick se sin ersättning sänkt, de flesta med mer än 1 000 kronor per månad.
Det är inte rimligt. Sjuka människor som genomgår tuffa behandlingar mot till exempel cancer blir inte friskare av att bli fattigare. Människor som tidigare klarat av att jobba deltid kan tvingas säga upp sig eftersom de utförsäkrats. De hamnar sist i kön på Arbetsförmedlingen.
Vi Socialdemokrater vill något helt annat. Om vi får förtroendet att leda Sverige efter valet kommer vi att se till att vi har en sjukförsäkring värd namnet. Vi kommer att återupprätta förtroendet för sjukförsäkringen och avskaffa utförsäkringen. Vi kommer att satsa på rehabilitering så att människor faktiskt kan komma tillbaka till arbete. Ingen blir friskare för att man bli fattigare.
Veronica Palm
vice ordförande i riksdagens
socialförsäkringsutskott, (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel