Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen filmkris inom svensk film

Ni gillar listor. Ni ska få listor. 2008 års slutgiltiga listor.

Här är till exempel en:

1. ”Maria Larssons eviga ögonblick”.

2. ”Himlens hjärta”.

3. ”De ofrivilliga”.

4. ”Låt den rätte komma in”.

5. ”Rallybrudar”.

Den var ovanligt lättgjord. För det var ju ett rejält svenskt filmår. Med en outstanding ”Maria Larsson”, nominerad till både Golden Globe och som Oscarskandidat.

Ett knäckebröd-och-Kalleskaviar-filmår. Tuggmotstånd, sälta, nationellt självförtroende.

Men biorepertoaren i övrigt var svampig och inplastad. Amerikansk, fast den egentligen mest liknande Icas ökända köttfärs.

Utgånget bästföredatum, tveksamt innehåll. Av hopskrapade och återuppvärmda gamla superhjältar.

Bästalistan är tunn förutom i toppen. Kommer här:

1. ”There will be blood”.

2. ”Försoning”.

3. ”3:10 to Yuma”.

4. ”It’s a free world”.

5. ”Mannen som älskade Yngve”.

Notera Yngve. Det norska inslaget – med rockband, pojkromantik, lusekofta och allt. Faktiskt jätteklämmig. Dags att se upp för vårt rika grannland som börjat skaffa sig en lika rik filmindustri.

Men ju mer jag tänker på det. Vilket astrist filmår som passerat. Först trodde jag att det var mig det var fel på. Bioutbränd. Slut på glöden.

Efter att ha tittat igenom förteckningen över premiärfilmer 2008 förstår man att det är producenterna som borde långtidssjukskrivas.

En shoppingguide (”Sex and the city”), en turistguide (”Vicky, Cristina, Barcelona”), en dumhetsguide (”Burn after reading”), en förhistorisk dumhetsguide (”10 000 BC”), en kasinospelsguide (”21”). Vem kan brinna för det?

Inte ens mästaren Ang Lee lyckades åstadkomma annat än besvikelse med sin distanserade ”Lust, caution”.

Och så övriga årsnoteringar.

”Mamma Mia”. Inga medtävlare.

”Wall-e”. Inga medtävlare.

”The mist”.

Twilight”. Även ”Mannen som älskade Yngve”, se ovan.

”Patrik 1,5”.

”Utan spår”.

Johnny Depp som sångare i ”Sweeney Todd”.

Heath Ledger i ”The dark knight”.

Till bästa Gävleskådespelare på bio utser vi, ursäkta Rolf, Folkteaterns Cecilia Milocco som gör en betydelsefull roll i kusliga samtidsskildringen ”De ofrivilliga”.

Filmen har bland många andra utmärkelser fått juryns specialpris vid en filmfestival i Portugal. En av jurymedlemmarna var faktiskt ingen mindre än årets nobelpristagare Le Clézio!

Måns Herngrens komedi ”Allt flyter” och Baz Luhrmans kontinentalepos ”Australia” har premiär på juldagen och utgör förstås en risk för att listorna behöver revideras.

Men svensk formtopp var det hur som helst, ingen filmkris i sikte. Lågkonjunktur brukar förresten sätta fart på biogåendet som flykt undan bister verklighet.

Ljusa tider i åtminstone någon mening.

Och så kommer Lukas Moodyssons ”Mammut” i januari. Redan uttagen till huvudtävlingssektionen på Berlins filmfestival.