Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kan dömas för Martins död

– Det är bedrövligt att det inte är straffbart att lämna små barn ensamma, säger Martins pappa Mattias Eriksson.

I går kom chockbeskedet. Chefsåklagare Patrik Säflund går inte vidare med dödsolyckan på föräldrakooperativet Grodan i Järbo i mars 2011 då lilla Martin ströps till döds när han fastnade med hjälmen i ett träd på gården under tiden förskolläraren gick och hämtade posten.

Förundersökningen har redan lagts ner en gång men efter att pappan begärde överprövning beslutade Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att polisutredningen skulle återupptas. Man ville veta hur långt förskolans tillsynsansvar sträcker sig. Chefsåklagaren beslöt att själv att utreda det kollegan inte gjorde tillräckligt grundligt.

Nya förhör har nu hållits men slutsatsen blir densamma, han går inte vidare och det blir ingen prövning i domstol. Motiveringen vill Patrik Säflund lämna först i dag, fredag.

För pappan, som fick beskedet på telefon, är det ett hårt slag. Han hade själv samlat in ny information från bland annat andra föräldrar och lämnat till utredaren som handlar om hur även andras barn blivit bortglömda.

– Hon valde att lämna fem barn ensamma. Jag kan inte förstå hur det kan vara tillåtet, säger Mattias Eriksson

Förra åklagaren gjorde bedömningen att förskolläraren inte varit tillräckligt oaktsam.

– Man kallar det här en olycka. Jag ser det inte så. Man tar en medveten risk om man inte har tillsyn. Och man säger att det gick så fort. Martin kan ha hängt i trädet så länge som fem minuter innan ett annat barn fann honom hängande.

Att den nya utredningen gjordes på samma åklagarkammare tycker han är olyckligt.

– De är kollegor. Jag hade önskat en helt oberoende åklagare utifrån i stället

Mattias Eriksson kan nu gå vidare och begära en överprövning hos Riksåklagaren.