Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kunde avgöra omröstning

Hoforspartiet skapade dramatik under första fullmäktigemötet på måndagen när de lyckades knipa andre vice ordförandeposten.

När Diana Blomgren (S) valdes till fullmäktiges ordförande och Linda Lundberg (V) blev förste vice ordförande gick det som på räls.

Men när valberedningens förslag till andre vice ordförande, Alf Persson (M), nominerades fick han konkurrens.

Mathias Strand från Hoforspartiet begärde ordet och nominerade en egen kandidat: partiets ordförande Anne Persson.

– Då vi är det näst största partiet i valet tycker vi att det är lämpligt, sade han.

Valet skulle avgöras i en sluten omröstning.

– Ni har tre möjligheter: Antingen valberedningens förslag Alf Persson, eller Anne Persson som uppkommit nu eller så röstar ni blankt, sade Diana Blomgren.

När alla lämnat sina röster hade 12 röstat blankt. Nio hade lagt sin röst på Alf Persson och lika många på Anne Persson. Den 31:a rösten hörde till Eva Julin (M), som inte hann komma till fullmäktige innan omröstningen.

Ingen kunde avgöra frågan – då skulle lotten få bestämma. Då avbröt Alf Persson (M):

– Som en gest till det nystartade partiet ger jag min plats till dem, sade han.

Efter fullmäktigemötet fick hans beröm av Hoforspartiets Kent Andersson som tyckte att det var en fin gest.

– Det är spännande att se hur det fungerar, sade Mathias Strand (HOF), som tyckte att det var juste av Alf Persson att dra tillbaka sin kandidatur.

Han tog talarstolen även under den debatt om mobbning som följde moderaten Ziita Erikssons interpellation i frågan.

– Det känns som att vi jobbar på ett bra sätt här i Hofors, sade Ziita Eriksson, som var nöjd med det svar hon fått från Linda-Marie Antilla (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Xamuel Halfvars (V) pekade på hur viktigt det är att föräldrar, skola och folkvalda markerar att det inte är okej att behandla andra olika på grund av deras ursprung.

– Det är viktigt att förberedelseklass och inslussning fungerar, så har det tyvärr inte alltid varit, sade Mathias Strand, som arbetar som högstadielärare på Petreskolan.