Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen lärarstrejk

Det blir ingen lärarstrejk. Båda parter har godkänt medlarnas bud, uppger Sverige Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Annons

Lärarfacken och SKL har kommit överens om ett lönelyft på 4,2 procent i år och minst det så kallade industrimärket för 2013, skriver SKL i ett pressmeddelande.
I snitt innebär avtalet cirka 1 100 kronor mer per månad för landets lärare, skriver Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i ett gemensamt pressmeddelande.
"Vi har nu fått ett avtal som innebär att vi börjar uppvärdera läraryrket – som är så centralt för att vända kunskapstappet i skolan", säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, i pressmeddelandet.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén framhåller att att avtalet ger lärarna mer än andra och att det är ett första steg mot att höja läraryrkets attraktivitet:
"Men det är långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den nationella lärarkrisen".
Löneökningen för i år gäller retroaktivt från och med den 1 april. Det innebär i genomsnitt drygt 9 000 kronor som ett engångsbelopp.

Det var nära att Lärarnas riksförbund sade nej till budet, vilket med all sannolikhet skulle ha lett till stridsåtgärder.
Sex av femton i förbundsstyrelsen reserverade sig mot beslutet under tisdagen.
– Det var nära, det var mycket nära, säger Metta Fjelkner.
Förbunden gick ut hårt i avtalsrörelsen och krävde 10 000 kronor i månaden mer på sikt.
– Enligt min mening är vi är på väg mot tiotusen. Vi ska nå det målet, säger Metta Fjelkner.
TT: När?
– Jag kan inte säga ett år. Men det finns goda förhoppningar från min sida att stor del av lärarkåren någonstans kring 2016–2017 kommer att ligga långt över vad den gör i dag.