Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen platsbrist på bårhuset

Det är många döda på bårhuset i Gävle efter alla helger – men ingen platsbrist.
Detta tack vare att man för fyra år sedan byggde ut och utökad med fler kylrum.

Från flera bårhus runt om i landet har det rapporterats om platsbrist. Avlidna har fått läggas skavfötters och till och med på golvet.

Även på bårhuset i Gävle är det ovanligt fullt. Delvis eftersom jul-, nyårs- och trettondagshelgen den här gången har legat så att det varit få vardagar. Det har lett till att de döda blivit kvar på bårhuset längre än vanligt.

Det har också varit fler som avlidit.

– Det känns som om det är betydligt fler än vid den här tiden förra året, säger Yvonne Melander som är obduktionstekniker.

Trots det är det ingen platsbrist. Bårhuset i Gävle byggdes nämligen ut 2004 då man bland annat fick två nya kylrum. Det gör att man idag har hela 110 platser. Därmed klarar man av att ta emot alla på ett värdigt sätt även när det blir toppar som denna.

– Sedan vi byggde om har vi inte haft några problem. Det är mycket nu men vi har fortfarande plats, säger Yvonne Melander.

Nu efter helgerna kommer också begravningarna igång igen och det gör att trycket lättar.

Bårhuset i Gävle tar emot avlidna från hela Gästrikland.