Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen räddning för godisfabriken

Beslutet är taget. Läkerolfabriken i Gävle läggs ned i början av 2014. Nu startar förhandlingar mellan fack och fabriksledning om de anställdas villkor under avvecklingen.

Fredagen blev en tung dag på Gävles godisfabrik. Cloettaledningen meddelade på morgonen att de tagit sitt slutgiltiga beslut om avveckling.
– Det är klart att det är ett väldigt tråkigt besked även om det verkligen inte var någon överraskning. Det är ingen som dansar på borden i dag, säger platschefen Johan Stenborg.
Folk från företagshälsan och trygghetsrådet fanns på plats för att stötta.
– Vissa har fortsatt jobba som vanligt, vissa är helt nere. En del har redan gått hem, sade fackordföranden Wellington Ikoubase tidigt på eftermiddagen.
Han hoppades in i det sista att företagsledningen skulle lyssna på de argument som facket förde fram. Först försökte de stoppa nedläggningen, sedan har de försökt förskjuta nedläggningen.
– De andra fabrikerna skulle i dagsläget inte klara av att ta över produktionen av våra varumärken. Själv menar jag att Läkerol föddes i Gävle och kommer att dö i Gävle, säger Ikoubase.
Det kommer att dröja omkring ett år innan någon varslas om uppsägning. Men redan nu inleder fack och företag diskussioner om villkoren för de anställda under den tid som är kvar.
– Jag vill inte föregå de lokala förhandlingarna, men det handlar om hur vi kan stödja medarbetarna framåt i omställningsprocessen, säger Jacob Broberg på Cloettas huvudkontor.
Kommer anställda i Gävle att erbjudas jobb i Ljungsbro dit produktionen av Ahlgrens bilar flyttar?
– Det är för tidigt att säga.
Tre av ungefär 150 anställda har redan lämnat Gävlefabriken för andra jobb. Platschefen Johan Stenborg vågar inte spekulera i hur många som är kvar om ett år och om produktionen kan hållas igång till slutet.
– Vissa vill nog jobba kvar här till slutet, medan andra söker sig vidare, säger han.
De fackliga företrädarna kommer nu att kämpa för att de anställdas ska få hjälp med utbildning och annan omställningshjälp för att komma vidare till nya jobb.