Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill betala för Villa Sjötorp

Gävle hamn har en hyresgäst på gång till Villa Sjötorp. Men vem som ska betala för renoveringen av den förfallna 1800-talsvillan på Norrlandet är långt ifrån klart. Och länsstyrelsen kan säga nej till en rivning.

Den pampiga vita strandvillan tornar upp sig i grönskan, men redan på håll är förfallet tydligt. Målarfärgen har flagnat, träet har mörknat och trappan på sjösidan är murken och delvis sönderfallen.

– Det är ett otroligt vackert hus, men det här har inte förfallit på det här året och inte på tre år heller. Att vi bommade igen hör ihop med kulturminnesmärkningen. Ska det göras något måste vi göra det i samråd med länsstyrelsen, säger Jonas Rahm, teknisk chef i Gävle hamn.

I 30 år sköttes huset och parken runtom av föreningen Villa Sjötorps vänner som grep in på 70-talet när hamnen ville riva det. Men 2006 sade Gävle hamn upp avtalet med föreningen. Då ville ledningen göra Sjötorp till representationsbyggnad för hamnen, något som inte längre är aktuellt.

Enligt Jonas Rahm är alternativen; rivning, att låta huset stå, att göra villan till en mötesplats och konferensanläggning eller att hitta en användning och en hyresgäst som passar in. Den pågående utbyggnaden av hamnen kommer att innebära mer buller och rörelse i området, vilket komplicerar det hela.

Gävle hamn har eventuellt hittat en hyresgäst som planerar förändringar som ännu inte är offentliga, fast mer än så vill Jonas Rahm inte säga.

– Det pågår diskussioner och det finns inga beslut tagna, vi har inte kommit överens än, säger han.

Men även om det finns en hyresgäst krävs det många möten, förhandlingar och beslut innan det är klart vem som ska betala för renoveringen. Jonas Rahm tror att det kan kosta 6-7 miljoner kronor att försöka bevara strandvillans originalitet och lika mycket för att göra huset funktionsdugligt. Till exempel måste man dra in vatten och avlopp.

Kommunalrådet Carina Blank menar att kommunens del i en eventuell renovering är helt beroende på vilka intäkter ett hyresavtal kan ge.

Länsstyrelsen vill bevara Villa Sjötorp och kulturmärkte villan i väntan på en byggnadsminnesmärkning.

– En rivning kan vi definitivt säga nej till, men det känns angeläget att huset får en användning för att det ska bevaras, säger Lena Landström, enhetschef för avdelningen kulturmiljö.