Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger brinner för fler friskolor

/
  • Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela trivs i trädgården vid villan i Hagaström. Här tillbringar hon och maken Bo så mycket tid tillsammans som möjligt vid äppelträden.
  • Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela.

Inger Källgren Sawela är lågstadieläraren som gav sig in i politiken redan 1976. Hon har varit aktiv både inom landstinget och kommunen men aldrig suttit vid makten. Trots det tycker hon att det är roligt varenda dag hon går till jobbet. Hon är ingen skattesänkare, brinner för fler friskolor och att göra de kommunala skolorna mer självständiga.

Annons

Varför blir du ett bra kommunalråd?

– Jag har goda ledaregenskaper och kan samarbeta lätt med andra och det är bra när flera partier ska regera ihop. Jag har lätt att snabbt analysera, dra slutsatser och bestämma en färdriktning.

Vad är det första ni gör om ni vinner valet?

– Det blir en slags förhandlingsperiod mellan de fyra partierna i alliansen. Sedan ska vi in i minsta detalj gå igenom varje förvaltning och bolag, så att vi börjar om och får ett grepp om alltihop. Jag tror inte att det kommer att märkas att vi har bytt majoritet det första halvåret.

Vad är du mest stolt över av det ni åstadkommit under mandatperioden?

– Att vi har kommit så långt när det gäller alternativa driftsformer på de särskilda boendena inom äldreomsorgen.

Vad är du inte stolt över?

– Att vi har så himla dåligt företagsklimat. Det är någonting i attityden man måste förändra och det gör man genom att träffas. Det vore bra om det inte blandades in partipolitik i de här frågorna.

Vilken är den viktigaste frågan i kommunvalet?

– Skolan, tror jag. Barn- och ungdomsnämnden gjorde en undersökning som visar att det saknas 87 miljoner i vår grundskola om man tittar på andra jämförbara kommuner. Plus att vi har en större överbyggnad i administration som jag skulle vilja se över.

Vad kan ni kommunpolitiker göra för att vända de höga arbetslöshetssiffrorna?

– För det första kan vi ta till oss alla olika reformer som regeringen ger möjlighet till. Det gör vi för dåligt i Gävle. Det andra är att kommunen är en väldigt stor arbetsgivare och kan ta till sig några av de människor som är svåra att placera ut på arbetsmarknaden. Vi kan ta fler trainees, lärlingar, praktikanter.

Det går bra för Gävle ekonomiskt. Kan man inte sänka kommunalskatten?

– Det är inget självändamål. Vår gemensamma välfärd är det jätteviktigt att vi delar på kostnaderna för. De sista åren har vi faktiskt haft det lite mer tufft med ekonomin än åren innan och då tycker inte jag att man som kommunalpolitiker kan prata om skattesänkning. Det blir inte någon sänkning 2011 eller 2012 som jag ser det.

Vad är den största skillnaden mellan er och vänstersidan?

– Den rödgröna majoriteten ser inte att det svenska samhället förändras och medborgarna vill vara mer delaktiga och ta större ansvar för sina liv. De bromsar och säger att vi inte ska ha friskolor, medan vi ser att människor väljer friskolor och att vi måste forma en politik så att det fungerar.

Säg något positivt om den politiska majoriteten i Gävle?

– Samarbetet fungerar väldigt bra mellan majoritet och opposition. Vi är med i alla beredningar och det är jättebra, för debatten blir bättre ju mer information man har.

Hur ser ditt Gävle ut om tio år?

– Gävle har växt och är större. Människorna är mer stolta över sin stad än vad man är i dag. Vi har bostäder att erbjuda i olika upplåtelseformer. Gävle är rent och snyggt och har fler företag, både inom service och handel.

Mer läsning

Annons