Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget är säkert

Annons

Oljan sprutar mot himlen, maten blir allt dyrare, bolånen tynger, bilförsäljningen sjunker som en sten, arbetslösheten drar i väg, tillväxten når bara blygsamma 2,1 procent i år och den amerikanska krisen lägger sig tungt och tyngande över den internationella ekonomin.


Nu gäller det att förbli frisk, välavlönad och försedd med hyggliga bankkontakter. Och att ha betalat av på villan eller bostadsrätten. Den som funderarar på att sälja kan väl vänta ett tag, för priserna dalar.
De säkra ”bostadsklippen” kan snart sänka den högt belånade. Sverige blir segare.
Räntehöjningen i går, som följs av fler under hösten och vintern, var väntad, skriver ekonomerna i några kommentarer. Inflationen ligger kring fyra procent, mer än dubbla den nivå som banken skrivit ut som norm över ett budgetår.

Oljepriset, som slår hårt mot både den internationella och privata ekonomin, når nya prisrekord varje dag och framtiden, också den närmaste, kanske inte blir så avslappnat behaglig som regeringen hoppats och försäkrat.

Anders Borg sitter och filar på nya skattesänkningar, på tvärs mot vad hans ekonomiska ikoner skriver ut som recept mot skenande inflationssiffror.
Men varningarna för sämre tider, utdelade med djupt allvar av finansmarknadens dystra analytiker, gäller bara och som vanligt de som har det knapert, är sjuka, arbetslösa, försatta i mångmiljonlån, saknar en årslön på banken och som redan insett att jobbavdraget mest var en illusion.

De välförsedda klarar sig i alla konjunkturer och njuter ännu regeringens riktade och vackert generösa skattepolitik.

Annons