Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget besked om makten i Gävle

Alliansen ratar budet från de rödgröna.
Nu fortsätter förhandlingarna om Gävles styre.
Men klockan tickar.

På fredagen skulle Gävleborna få veta hur det blir med makten i Gävle. Men beskedet blev att det fortfarande inte är klart.

Klockan 10 på förmiddagen satte sig de borgerliga allianspartierna (M, FP, C och KD) och de rödgröna (S, V och MP) vid förhandlingsbordet för en slutdiskussion om vilka som ska regera i Gävle.

Alliansen hade fått ett sista bud att antingen acceptera eller förkasta.

Efteråt skulle det hållas en presskonferens om resultatet – med ett besked till kommuninvånarna om parterna kommit överens eller om det blir så att alliansen lägger fram ett eget förslag till styre när nya kommunfullmäktige håller sitt första möte nästa måndag.

Men presskonferensen blev avblåst. Det meddelade Jörgen Edsvik, kommunalrådskandidat och förhandlare för S, vid lunchtid.

– Alliansens godtar inte vårt bud, men förhandlingarna fortsätter nästa vecka, sa han.

Hur långt ifrån varandra de står vill han inte kommentera.

– Jag vill inte kommentera heller om det hänger på poster eller ideologiska frågor. Vi ska träffas igen och förhandla.

Som Arbetarbladet berättat har det efter valet varit hårda förhandlingar och frostigt mellan de rödgröna och alliansen.

Fortfarande lever dock hoppet om att det ska gå att hitta ett samarbete över blockgränsen.

– Vi har inte accepterat deras bud men vi ska fortsätta förhandla på måndag. Slutbudet var inget riktigt slutbud. Jag ser det som positivt att förhandlingarna kan fortsätta, kommenterade Per-Åke Fredriksson, förhandlare för FP, efteråt.

Alliansen har sedan tidigare en lista med punkter där de kräver halva kungariket vad gäller maktpositioner och att de rödgröna backar i flera ideologiska frågor.

De rödgröna ska ha erbjudit alliansen ordförandeposten i fullmäktige, posten som vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförandeposter i alla nämnder samt en ordförandepost i ett av de kommunala bolagen.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet ska alliansen också ha blivit erbjudna en post som kommunalråd med eget ansvarsområde.

– Vår kravlista står fast. Men jag vill inte gå in på vilken eller vilka av punkterna det hakat upp sig och hänger på, sa Per-Åke Fredriksson.

Lyckas parterna inte komma överens om blocköverskridande samarbete blir rasistiska Sverigedemokraterna, som inte är med i samtalen, vågmästare.