Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget flyktingboende i Jungfruholmens skola – men det kan bli skolbarn i huset igen

Nu står det klart – det blir inget flyktingboende i Jungfruholmens nedlagda skola i Skutskär.
En orsak är att försäkringsbolagen inte vill teckna försäkring på grund av brandattentat mot andra förläggningar.
Men Hemsö fastigheter pekar också på dyra omkostnader för att anpassa lokalerna.

– Det krävs stora ombyggnader framför allt på brandsidan som gör att det kostar mer än det smakar. Vi har byggt ett hus för ensamkommande flyktingbarn i Gävle. Bara den anpassningen med brandbiten kostade fem miljoner kronor, då vet du storleksordningen, säger Jonas Jalkander, regionchef för norra Sverige på Hemsö fastigheter.

Vad ska ni göra med huset i stället?

– Vi håller på att titta på om vi ska ha kvar skolan som undervisningslokaler och hyra ut antingen till kommunen eller någon annan aktör. Vi jobbar på lite olika lösningar.

I december gav annars samhällsbyggnadsnämnden Hemsö fastigheter ett tillfälligt bygglov i fem år för ett transitboende för flyktingar, där familjer skulle bo 1-3 dagar. Jalkander har nu meddelat Migrationsverket att detta inte blir av.

LÄS OCKSÅ: Alla bränder kan stoppa asylboende i Älvkarleby – "det lönar sig inte"

Kanske kan fastighetsägarens nya planer komma kommunen väl till pass. Politikerna har precis gett förvaltningen i uppdrag att föreslå nya skollokaler, då både Bodaskolan och Rotskärsskolan är trångbodda på grund av stor elevtillströmning.

Anett Aulin (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden, vill vänta in tjänstemännens förslag men tycker att det kan vara intressant att förhandla med Hemsö fastigheter om att åter bedriva skola där. Lokalerna, som ligger i närheten av Skutskärs kyrka i samhället, är fräscha.

MER LÄSNING: Snart stänger skolan för gott

Enda orsaken till att kommunen lade ned skolan vårterminen 2013 var bristande elevunderlag och att det var de enda skollokalerna som man inte ägde utan hyrde.

– Ur ett samhällsperspektiv är det inte bra att så fina lokaler står tomma, säger Anett Aulin (S).

ÄNNU MER LÄSNING: Nya elever i nya lokaler på Rotskärsskolan

För fler lokala nyheter och pushnotiser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här