Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget kulturhuvustadsår – men konserter i Esplanaden

För någon månad sedan efterlyste man i lokal media mer musik i Gävle. Därför vill jag berätta hur och var det nästa år kommer att bli mer musik i Gävle. Det blir det till och med mitt i vår vackra centrala parkmiljö. Ganska omgående svar på tal alltså!

En kort tillbakablick bara: Inför sommaren 2007 hade jag föreslagit Åke Swahn att hans Swahnska tradjazzkapell skulle ge en konsert i Esplanadens musikpaviljong. Det gjorde de omgående och tyckte tydligen att det var riktigt trevligt att spela där, för efter konserten utryckte Åke spontant till mig deras förtjusning. Det ledde sedan till att de bokade in sig och gav en konsert i Esplanaden även sommaren 2008.

Nu har Swahnkapellet bokat in sig för en trevlig esplanadspelning 2009 och dessutom dragit med sig en orkester från Uppsala, som nu också är bokad för Esplanaden 2009. Utöver det har tre orkestrar till skriftligen anmält sig villiga att spela i Esplanaden 2009. Totalt är alltså redan nu fem orkestrar preliminärt säkrade för sommarkonserter i Esplanaden 2009. Kan vi då möjligen hoppas på samma ”orkesterraggarambition” under det närmaste halvåret från vår kommuns sida, så får vi nästa sommar förhoppningsvis tio orkesterkonserter i vår Esplanad. Alltså ett lika rikt musikliv där som ”i fornstora dagar”, det vill säga när Hälsinge regementes musikkår skötte ”hela ruljangsen” där. Detta alltså i den centrumpark som senare tiders Arbetarbladetläsare (2006) röstade fram som Årets stadsmiljö. Ett inte föraktligt bidrag till det kulturliv i Gävle som vi väl vill ha fast vi inte blir Europas kulturhuvudstad 2014.

Kultur och fritid har fått läsa dessa rader och lovar att göra sitt bästa för att bidra med fem konserter i Esplanadpaviljongen.

Ingvar Pira,

före detta arrangör av regementsparks- och esplanadkonserter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel