Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget väderkaos i Gävle

Medan Norduppland var ett av områdena som drabbades värst av snöovädret var det desto lugnare i Gävleborg.


Vägarna var framkomliga, inga områden drabbades av omfattande strömavbrott och endast ett fåtal trafikolyckor inträffade.

Annons

De kraftiga vindarna och snöfallet slog till som värst under natten till måndagen. På flera håll i landet rapporterades det om förseningar i buss- och tågtrafiken och på Arlanda fick många resenärer vänta i timmar på sina flyg.

Men Gävleborgs län var relativt förskonat från ovädret, trots att SMHI hade varnat för stora trafikproblem.

Endast ett fåtal trafikolyckor inträffade på vägarna och det fanns i går inga rapporter om att hushåll blivit strömlösa i området.

Längs med Norrlandskusten blåste det i går cirka 15 sekundmeter. Under morgonen föll snön på de flesta håll men det avtog under dagen.

– Det har flutit på bra. Vi har inte haft några större problem, bara någon maskin som gått sönder, säger Stefan Kusbom, arbetsledare på Markbyggarna, som hade mellan 50 och 60 personer ute och plogade när det snöade som mest.

På cykel- och bussvägar hade de plogat en extra sväng för att undvika förseningar i kollektivtrafiken.

När man började komma söderut i Gävletrakterna märktes snöfallet tydligare och bland annat i Bomhus, Furuvik och Mårtsbo hade det kommit två till tre decimeter snö under natten till måndagen och på morgonen.

Det är den här tiden på året som snön brukar komma till Gävletrakten. Vanligtvis sker det i slutet av november eller i början på december. Och oftast blir det ett snödjup på cirka 10 centimeter.

– Det som är ovanligt är att det är vinter ända nere i Skåne nu, säger Per Lundgren, meteorolog på SMHI.

I dag väntas mest uppehåll och mot slutet av veckan kan det bli plusgrader i stora delar av landet.