Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inköp av Gävle Kommun och Kommunala bolagen

Gävle har under lång tid haft ett dåligt företagsklimat enligt kommunens företagare. Det här har företagen signalerat genom näringslivsorganisationer men även i de undersökningar som Gävle kommun genomfört själva. Faktum är att i kommunens egen undersökning är företagen betydligt mer kritiska än i de etablerade undersökningar som finns från exempelvis Svenskt Näringsliv.

En fråga som bubblat upp nyligen är att lokala företagare kontaktat oss för att ställa frågor om Gävle kommuns inköp av olika varor och tjänster. Gävle kommun är stor ekonomisk sponsor till arrangemanget Sommarkväll som är mycket populärt bland våra innevånare och även bland tillresta från andra kommuner. Sedan kan man alltid ställa sig frågan om varför socialdemokraterna tog bort stödet till den ännu mer populära Cityfesten, som arrangerades av ett helt privat företag, för att det inte fanns ekonomiska resurser men nu satsar man väsentligt mer på Sommarkväll.

När kommunen med skattemedel stödjer evenemang så tycker vi att ska det finnas en koppling till att dessa skattemedel återinvesteras till lokala företag, som är med och skapar jobb i Gävle. Vi tror oss veta att exempelvis Ljud & Ljusutrustning hyrs in av ett företag som har sitt säte utanför Gävle och länet till sommarkvällarna.

Har man tillfrågat de lokala företag som finns i branschen? Oss veterligen så finns det i varje fall minst 2-3 företag med hög kompetens som skulle kunna hyra ut motsvarande utrustning, vilket skulle vara gynnsamt ur alla synvinklar för kommunen med jobbtillfällen och Skatteintäkter som då landar i Gävle kommun.

Vi har tidigare sett hur vissa företagare har gräddfil till den socialdemokratiska kommunledningen i Gävle där det har skett hissnande affärer i djurparksbranschen och ska vi komma vidare och få ett bättre företagsklimat i Gävle så är lika principen viktig där alla som är företagsamma ges möjlighet att vara med och lägga anbud även för affärer med Gävle kommun. Att fysiskt gå över Dalälven och köpa tjänster av företag i Uppsala för evenemang som arrangeras i Gävle och sponsras med kommunala skattemedel är inte att gynna företagsklimatet i kommunen.

Anders Jämthagen (M)
Titti Björk (M)
Lars Beckman (M)