Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innebandy + kultur-skolan = sant?

Kulturskolan ska ha nya lokaler. Innebandyn skriker efter mer halltider.

– Låt oss utforska förutsättningarna för en gemensam lösning. Sandviken är för litet för att vi inte ska samarbeta, säger IBK Albas ordförande Anders Wiman.

Politiskt lyfts nu frågan om en kombinationslösning av Folkpartiet.

Om tre veckor ska kommunstyrelsen fatta igångsättningsbeslut om bygge av kulturcentrum med nya lokaler för kulturskolan i kvarteret med gamla Hammargymnasiet.

Men in i det sista är partierna splittrade. Delar av oppositionen kräver breddat beslutsunderlag med utredning av fler alternativ. Annars kan det bli en överklagan, hotar de.

FP vill att kommunförvaltningen i elfte timmen ska ges i uppdrag att titta på en kombinationslösning i Stadsparken utifrån de planer på en flerfunktionshall som IBK Alba och företaget BJ jobbar med sedan drygt två år tillbaka.

Diskuterar gemensam lösning

Nya fullmäktigeledamoten Per-Ola Grönberg, tidigare känd som bandymålvakt i Saik, drev frågan om en innebandyhall redan i sin personkampanj inför kommunvalet. I torsdags kväll träffade han och några andra FP-politiker Alba för att diskutera en gemensam lösning för kulturen och idrotten.

– Det var precis så vi tänkte från början, säger Anders Wiman.

– Gemensamt för kulturen och idrotten är att man övar i nio fall av tio för att sedan visa upp sig inför publik den tionde gången. Det är då vi menar att vi borde samutnyttja läktare, scen, loger och rum i stället för att bygga var och en för sig. Det vore inte bra om man inte ens synade det kortet innan det är för sent. Sandviken är en för liten ort för att vi inte ska samarbeta.

Ingen kollision

Anders Wiman ser ingen kollision mellan idrotten och kulturen.

– Det är vi vuxna som gärna polariserar. Ungdomarna tänker inte så.

FP driver nu frågan om utredning av en kombinationslösning inför avgörandet om några veckor.

– Vi vill inte bedriva politik genom att överklaga. Men som en sista utväg kan det bli nödvändigt om Socialdemokraterna fortsätter att vägra lyssna på oss. Vi kan inte låsa oss för ett 54-miljonersbygge som en självutsedd grupp beställt utan att först undersöka alternativen. Det vore olagligt, säger Dragan Perkovic.