Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alba backar inte för nytt kontrakt

Här är Albas vapen i jakten på nytt kontrakt – en kvartett riktigt vassa backar.

Fast tre av dem skulle egentligen kunna spela i anfallet.

– Industribackar finns det gott om, de tar emot och slår iväg – det vill inte vi ha, säger tränaren Lennart Liljedahl.

Annons

Alba gjorde 200 mål i division 1 förra säsongen och vann serien i stor stil. Nu är laget nykomlingar i den extremt tuffa norrallsvenskan – men har fortfarande ambitionen att ösa in bollar i motståndarnäten.

– En naturlig målsättning är förstås att hänga kvar, eftersom alla tippar oss sist eller näst sist. Men... vi m-å-s-t-e se till att få dit bollen i kassarna, så att publiken kommer och tittar på innebandy. Vi måste våga göra mål, slår Liljedahl fast.

Produktionen ska förstås anfallarna Henrik ”Kotten” Söderkvist, Olle Eriksson och några till ansvara för i första hand. Men det är i de bakre leden Alba sticker ut jämfört med många andra lag.

I och med värvningen av superligameriterade Mikael Eriksson från Aston är det späckat med talang i de två första backparen.

Tre av fyra spelar eller har spelat i U19-landslaget och är extremt offensiva. Den fjärde gjorde sitt livs säsong senast och får vara den som städar upp när de andra går framåt.

– Så här bra backuppsättning tror jag inte att vi har haft på flera år. Sedan finns det yngre bakom oss också, exempelvis Sebastian Jonsson Linderdahl, säger 21-årige Mattias Ljunggren, som nobbade hårdsatsande Gävle GIK för att stanna hos nykomlingen.

För att bena ut vem som är vem får Ljunggren uppgiften att analysera de backpar som åtminstone i början av säsongen kommer att se ut så här:

- Mattias Ljunggren, 21, och Marcus Sundell, 25.

– Jag är offensivt lagd och sköter både uppspel och styrspelet bakifrån. I och med att jag spelar med Sundell har vi tydliga roller. Han är jättebra defensivt och lämnar över offensiven åt mig. Vi kompletterar varandra bra, säger Ljunggren.

- Mikael Eriksson, 24, och Magnus Jansson, 18.

– Det är två väldigt offensiva backar som får spela ihop. Micke har haft lite mer boll, men Magnus kan också ha det ansvaret. Defensivt är de ungefär lika bra. De är nog ungefär likadana som speltyper, vilket ibland kan vara ett problem – men de har klarat det bra hittills, säger Ljunggren.

Tränare Liljedahl njuter av att ha så mycket offensiv kraft i de bakre leden, han skulle inte vilja ha det på något annat vis.

• De skulle egentligen kunna spela i anfallet, va?

– Ja, Ljunggren testade vi som forward i Finland på försäsongen. Magnus har spelat forward förut i Alba och Micke kan man lätt plocka in på centerpositionen. Han är en centertyp – stor, stark, bra skott och speluppfattning, säger Liljedahl.

Som ändå uppskattar att det åtminstone finns en defensiv pjäs också.

– ”Propp och stopp” – det är Sundell det...

Mer läsning

Annons