Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alba tar hjälp av Finland

Världens bästa innebandyspelare är från Finland. Det tänker IBK Alba dra nytta av, och startar nu ett samarbete med finska ligaklubben Koovee från Tammerfors. Tanken är att spelare ska kunna gå mellan klubbarna i framtiden.

Annons

Mannen bakom samarbetet är Albas assisterande tränare Jarno Harjula, som kom till klubben i fjol. Och efter diverse kontakter spikades planerna vid försäsongscupen i Tammerfors, dit Alba var inbjudna av just Koovee.

Koovee har både herrlag och damlag i högsta serien och är med sina 1000 licensierade spelare Finlands näst största innebandyförening, och känd som en plantskola.

– Det känns helt rätt med ett utbyte. Finland är dubbla världsmästare och spelar en bra innebandy så det här känns jättespännande, säger Albas ordförande Tony Johannesson.

Till en början handlar det i första hand om ett matchutbyte. Alba var i Finland nu och tänker bjuda in Koovee nästa höst.

– Det blir en typ av finnkamp där svenska och finska lag kan mötas, säger Johannesson.

I framtiden finns också en ambition om att kunna locka finska spelare till Sandviken, och tvärtom. Det är dock ingenting som är aktuellt redan i vinter.

– Sedan finns det säkert också mycket vi kan lära oss av varandra när det gäller träningssätt och filosofier, menar Albabossen.

Albas herrar inleder sin säsong i den norra allsvenskan med bortamatch mot Handen 24 september. Damernas seriepremiär i division 1 norra sker 1 oktober hemma mot Jemtland.

Mer läsning

Annons