Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GGIK:s kvalmotståndare: Järfälla

/

Ett hinder kvar – sedan är Gävle GIK:s och Strömsbros respektive succésäsong fullbordad.
Om knappt två veckor kan lagen samtidigt nå superligan för första gången.
Och båda klubbarna är rustade för avancemang.

Annons

Sent på söndagskvällen blev Gävle GIK:s sista kvalmotståndare i kampen om en SSL-plats klar – och laget kommer att få möta Järfälla i bäst av tre matcher där den första spelas under påskhelgen. GGIK inleder borta och får hemmaplansfördel där en eventuell tredje och avgörande match avgörs hemma på Träffen.

Järfälla bortaslog Djurgården i den tredje och avgörande kvalmatchen med 5–4. Om Djurgården hade tagit sig vidare hade GGIK inte fått hemmaplansfördel.

I mötena i allsvenskan norra den här säsongen vann GGIK med 7–4 borta mot Järfälla, som besegrade GGIK med samma siffror på Träffen.

– Det skulle förstås vara fantastiskt om vi skulle ta klivet upp redan nu. Vi hade inte i vår vildaste fantasi trott att vi skulle nå kval redan i år, säger Anders Löfgren, styrelseledamot i GGIK.

Men allsvenska nykomlingen har överraskat stort – och enligt Anders Löfgren ligger förra säsongen i division 1 bakom framgången minst lika mycket.

– Kemin i laget är väldigt bra och det är mycket tack vare förra säsongen. Det var nyttigt att spela ihop laget i division 1, där självförtroendet växte och sedan har det bara fortsatt, säger Löfgren och fortsätter:

– Förstakedjan har hållit en hög nivå, vilket även våra andra kedjor har gjort. Sedan har målvakten Tobias Steineck höjt nivån i laget enormt mycket, han var bra redan i fjol och jag visste att han skulle fortsätta leverera. Men jag trodde kanske inte att han skulle vara så fantastiskt bra som han har varit.

Vad skulle ett avancemang till högsta serien betyda ekonomiskt?

– Vi är medvetna om att det skulle innebära ökade kostnader, men det skulle förhoppningsvis även öka våra intäkter.

Hösten 2016 kommer den nya friidrotts- och multisportarenan stå klar vid Gavlehov och GGIK:s dröm inför den här säsongen var att göra SSL-debut lagom till dess.

– Men nu försöker vi hitta sätt att förstärka organisationen för att klara ett avancemang redan nu. Vi jobbar med våra sponsorer och har en del krokar ute, säger Anders Löfgren.

– Vi har fått mycket positiva signaler och företag har hört av sig för att fråga hur dom kan hjälpa till. Det känns som att det är något på gång. Sedan måste vi ju förstärka laget om vi går upp, men jag tror och hoppas att vi skulle fixa steget.

Mikael Sjölander, ordförande i Strömsbro IF:s innebandysektion, ser positivt på ett eventuellt SSL-avancemang för Strömsbros damer.

På påskafton väntar första mötet med Karlstad IBF hemma i Testebo Arena innan laget ska försöka fullborda succén via en seger, eller två om det skulle krävas, på bortaplan.

– Karlstad är klar favorit, vilket passar oss väldigt bra. Det är skönt att slippa ha pressen på sig och i stället få slå ur underläge den här gången.

Hur stort vore det att ta klivet upp?

– Extremt stort. Det skulle vara otroligt roligt om vi skulle få upp två lag i superligan i den här kommunen.

Och för Strömsbro skulle en tillvaro i högsta serien inte betyda någon större skillnad ekonomiskt.

– Om vi tittar på den totala budgeten handlar det om cirka 200 000 kronor i skillnad, i och med att flera Stockholmslag hamnade i division 1 norra minskade resekostnaderna den här säsongen. Om vi tar oss upp hoppas jag också att vi kan få någon form av stöd från kommunen, säger Mikael Sjölander och tillägger:

– Det känns otroligt inspirerande inför avslutningen och tjejerna har gjort ett grymt jobb.

Mer läsning

Annons