Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsbergh till klubbarna: Ner med stridsyxan!

I dag startar allsvenskan för Gävle GIK hemma på Träffen.

Nye Godistränaren Stefan Åsbergh tror på ett lag från Gästrikland i den svenska superligan – kanske redan när den här säsongen är över.

Men då krävs det att gammalt groll mellan distriktets klubbar läggs åt sidan.

– Om jag körde en Fiat skulle jag inte bråka med Porsche, säger han.

Annons

Sedan Alba åkte ur dåvarande elitserien 1998 har Gästrikland varit ett svart hål på den svenska innebandykartan – trots ett par tappra försök.

När Alba spelade mot dåtida storheter som Fornudden och Örnsköldsvik var Stefan Åsberghs tränargärning ännu i sin linda. En stelopererad stortå gjorde nämligen att han fick sluta spela innebandy med Storvik vid 28 års ålder åren innan Albas klassiska säsong i högstaligan.

Sedan dess har Åsbergh flängt och farit bland svenska och norska elitklubbar om vartannat. Tills nu.

– Det känns som att jag har kommit hem. Och det känns roligare att vara tillbaka i just Gästrikland än i Sverige, säger tränaren som har tillbringat de senaste fyra säsongerna i norska Gjelleråsen och som nu har skrivit på ett treårskontrakt med Gävle GIK.

Att det blev Godis var en ren tillfällighet. Eller – nja – snarare självklart. Missförstå det rätt.

– Det hade lika gärna kunnat vara Alba om de varit det bästa laget i Gästrikland. Jag ser mig som neutral rent känslomässigt till klubbarna. Jag är lika mycket en Godistränare som en som vill göra gott för hela distriktet, säger Stefan Åsbergh.

Upplever du osämjan mellan klubbarna som ett problem?

– Ja visst är det så. Min uppfattning är att när en klubb inte själv lyckas, vill man hellre förstöra för andra än att fokusera på sitt eget. Jag tycker att det här är synd. Den jargongen är inte bra för utvecklingen, säger tränaren och anser att om stridsyxorna lades till vila skulle mycket vara vunnet.

– Jag ser en stor framtid för de yngre spelarna här, särskilt för generationen födda 1994 och senare. Om vi skulle samla dem med de spelare härifrån som redan nu spelar i SSL är jag övertygad om att vi tillsammans skulle ha ett etablerat lag i högsta divisionen om några år. Just nu känns det som att Godis är den klubb som har etablerat sig som den bästa och då tycker jag att det är naturligt att de bästa söker sig hit.

– Men sedan så är det inte bara en sportslig fråga. Vi omsätter i dag 4–5 miljoner kronor och behöver öka det till minst åtta för att klara oss organisatoriskt i superligan.

Finns det förutsättningar för det?

– Ja, om vi får den där hallen, säger Åsbergh med en blinkning till stadshuset.

Stefan Åsbergh är som ni märker ingen tränare som kläcker ur sig korrekta floskler för att skydda sig själv och sin spelartrupp. Tre gånger har han fått sparken från tunga tränarjobb i Storvreta, Falun och Södertälje (Balrog) – just på grund av sin vassa tunga.

– I bland passar det inte att man säger vad man tycker. Så är det bara. I de klubbar som man är tränare i måste man få styra laget och tala samma språk med de i ledarteamet annars funkar det inte.

Hur känns det inledningsvis i Godis?

– Jag tycker att det har känts bra. Jag har fått i gång en bra kommunikation i laget och jag tycker att vi ledare: jag, Roger (Collin) och Jocke (Lundberg) talar samma språk. Det jag annars mest är imponerad av är viljan i laget, att alla vill framåt.

Du är inte rädd att få sparken ännu en gång?

– Nej, jag har en stark vilja och tror på det jag gör. De gånger när föreningen, jag och ledarteamet har talat samma språk har det gett resultat. Det kan ingen ta ifrån mig. Men det finns inga garantier. Och just nu känns det som sagt riktigt bra och alla har funnit sina roller.

Hur ser din spelidé ut?

– Jag vill att vi på sikt ska spela en sorts totalinnebandy där alla spelare behärskar att göra flera olika saker. Jag vill att vi spelar ett disciplinerat försvarsspel och när vi anfaller vill jag att spelarnas individuella skickligheter ska avgöra vad som ska hända. Det är en sån innebandy jag själv skulle vilja spela om jag fortfarande var aktiv.

Sedan första veckan i augusti har Stefan Åsbergh tränat laget som i år gör sin första säsong i ”nya” allsvenskan. Målsättningen från ordföranden Peter Nordqvist är glasklar.

– Det första Peter sa till mig när jag skrev på var att se till att utveckla laget och vinna alla matcher.

Sannerligen inte en lätt uppgift för ett lag som väntas hamna i mitten på tabellen och som i fjol var ett av dåvarande series sämsta hemmalag. Men de som siktar mot stjärnorna brukar ändå komma en bit närmare målet – i detta fallet superligan.

– Vi ska ju dit någon gång. Sedan om det blir om ett eller tre år återstår att se.

En sak är i alla fall säker. I morgon börjar resan med allsvenskans garanterat frispråkigaste tränare.

Mer läsning

Annons