Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aston och Alba får äntligen göra upp

Aston mot Alba.
Det är känsliga saker.
Två rivaler som inte har mött varandra i seriesammanhang sedan 1989.
Nu får de äntligen göra det.

Annons

I dag startar innebandyns division 1. Det givna samtalsämnet har varit det glödheta Sandvikenderbyt mellan Aston och Alba. Två stora rivaler, men egentligen utan någon större derbyhistoria.

– Men nu får vi spela mot varandra. Det känns skitkul, jag tror aldrig det har hänt. I alla fall inte under mina år i klubben, säger Micaél Lindén, en av nyckelspelare i Alba som spelat i samma klubb sedan 2001.

Men titta, Sporten kan bevisa motsatsen – rivalerna har faktiskt spelat i samma division.

Under säsongen 1988/89 möttes de två gånger i dåvarande division 1 Gästrikland. Då vann Alba båda mötena (se faktalådan).

Därefter gick Alba rakt upp i seriesystemen och har suttit i förarsätet de senaste åren medan Aston etablerat sig som stabilt division 1-lag.

Men nu är prestigemötet tillbak – och båda lagens trotjänare förstår vikten av att bli bäst i stan.

– Det skulle vara en dröm att bli bäst i stan. Alba har alltid varit nummer ett och då vill man så klart knäppa dem på näsan, säger Astonbacken Tomas Persson, som förstås hoppas bli bättre än ”storebror” Alba.

– Låt de tro att de kan gå om oss. Det var en missräkning att vi åkte ur förra året och det är upp till oss att visa att vi är bra nog att vinna serien. Det finns inget annat, kontrar Lindén.

Och han vet vad som gäller i derbyt.

– Att våga. Det första derbyt jag spelade mot GGIK trodde jag att jag hade nerverna under kontroll. Men sedan blev man spänd och började fundera för mycket. Man måste våga att vinna, säger Lindén.

Det blir inte bara en stadskamp i vinter. För Tomas Persson väntar också en släktkamp eftersom kusinen Andreas Dahlqvist spelar i Alba.

– Ja, det blir en match i matchen. Min morfar brukar reta mig och säger att jag spelar i ”fel lag”. Men vi får väl se vilket lag som är ”rätt” i framtiden.

Alba och Aston är dessutom Gästriklands äldsta innebandyföreningar. De båda bildades samtidigt, 1984, och en av dem som var med då – en av Astons grundare Per Strandman – tränade också laget den där säsongen de senast möttes.

– Det finns en slags antagonistkänsla mellan klubbarna och det är jäkligt kul att de spelar mot varandra igen, säger han och förklarar historien bakom namnet IBK Aston – Strandman håller nämligen på den engelska fotbollsklubben Aston Villa.

Klubbarna möter varandra för första gången på 21 år redan i den tredje omgången, 8 oktober, då Alba står som hemmalag på Jernvallen. När samma arena byter hemmalag blir först den 21 januari.

I dag ställs Aston mot Bollnäs på bortaplan samtidigt som Alba möter Arvika hemma i morgon.

Mer läsning

Annons