Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle fortsätter striden för att ha kvar gymnasiet

Gävle kommun och Borgarskolan överklagar valet av Sandviken som studieort för innebandygymnasiet – och handläggaren anklagas för jäv.

Beslutet kan omprövas, det intygar Svenska innebandyförbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist.

– Finns det uppenbarliga skäl är vi öppna för att göra något åt det, säger han.

Annons

Bakgrunden är den nya så kallade NIU-certifiering (Nationell idrottsutbilning) som SIBF ägnat sig åt, där man rekommenderar till Skolverket vilka skolor som ska få bedriva innebandygymnasium.

Sandviken blev certifierat, inte Gävle. Det beslutet har överklagats, först av Gävle GIK, och nu också av Gävle kommun.

I sin överklagan, undertecknad av förvaltningschef Jan-Erik Liljegren och Borgarskolans Tore Lennartsson, och riktad till innebandyförbundets styrelse, listar man en rad faktorer som borde ha talat till Gävles fördel och uppmanar styrelsen att ändra certifieringen.

Förbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist har läst överklagan, men vill inte kommentera den närmare förrän en intern grupp, med generalsekreterare Christer Johansson i spetsen, granskat den ordentligt. Sedan lämnas ärendet över till förbundsstyrelsen för beslut.

– Det är ju helt nytt för oss det här också, så vi har inga rutiner. Det är viktigt att vi hittar en form för att hantera såna här frågor så alla känner att de blivit seriöst behandlade. Men det jag kan säga är att det finns ett par fall till, som liknar det i Gävle, som vi också måste ta ställning till.

Kan ni certifiera Gävle också, och sedan låta Skolverket välja mellan Sandviken och Gävle?

– Nej, de besked vi fått är att det är upp till oss att välja.

• Har Gävle nåt att hämta här, finns det nån chans att ni ändrar certifieringen?

– Är det så att det finns uppenbarliga skäl, att det förekommit några felaktigheter eller några missuppfattningar, så är vi öppna för att göra något åt det.

När kan det komma ett beslut?

– Skolverket ska ha in ansökningarna den sista september, så det brinner verkligen i knutarna. Men vi har ett styrelsemöte på måndag kväll inplanerat och då kan vi säkert lämna ett besked, eller allra senast på tisdag förmiddag, säger Lars-Gunnar Tjärnquist.

I kommunens överklagan anklagas handläggaren på förbundet, som tidigare varit bosatt i Sandviken, för jäv, men den invändningen avvisar Lars-Gunnar Tjärnquist.

– Jag är medveten om att han bott i Sandviken för många år sedan, men jag har fullt förtroende för hans arbetsinsats och dessutom är det flera personer som har jobbat med det här.

SIBF har certifierat 20 gymnasieskolor, i en första omgång. I februari ska sedan ytterligare tio skolor certifieras så att man landar på 30 skolor, vilket är det antal som SIBF självt har beslutat om och tycker är en lagom nivå.

Om det skulle bli så att Gävles överklagande inte går igenom finns det alltså en chans att bli certifierade i omgång två, nackdelen då är att man missar en årskull och får börja ta in elever först hösten 2012.

Mer läsning

Annons