Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GGIK hoppas de yngre kliver fram

Poängmaskinerna Billy Nilsson och Pelle Jansson har anslutit.

Men frågan är om det räcker för Gävle GIK i en oviss norrallsvenska.

– Vi kanske fortfarande har ett lite för ungt lag. Men man vet inte, säger tränaren Stefan Åsbergh.

Annons

Chocksegern på försäsongen, 10–6 borta mot ett stort sett ordinarie AIK, visar att det finns kapacitet för högsta serien.

Tio insläppa mål mot division 1-laget MIK Västerås i sista träningsmatchen visar att det finns försvarsproblem.

Så vad ska man tro?

Stefan Åsbergh, som leder GGIK för andra året i rad, är optimist och realist på samma gång.

– Försvarsspelet var vår styrka förra säsongen, så får vi till det så... Vi är inte för kaxiga efter segern mot AIK, och inte för bekymrade för att vi fick tio mål i baken mot MIK Västerås.

Det som hänt med GGIK jämfört med förra säsongen, då det blev en åttondeplats, är att ett ungt lag förstärkts med Billy Nilsson och Pelle Jansson. Den förstnämnde bröt kontraktet med Sirius, trots stor succé med en 14:e plats i superligans poängliga och landslagsdebut. Pelle Jansson gjorde bara ett år i division 2 med Sätra och kommer liksom Billy att ösa in poäng i allsvenskan.

– Man vet att om de har en normal säsong så blir det 50–70 poäng från deras klubbor, säger Åsbergh.

Ändå är det få som tippar GGIK bland topp tre i den norra allsvenskan. Ännu färre tror att de kniper den enda uppflyttningsplatsen.

– Många säger att det inte räcker med Billy, att vi har värvat för lite. Men jag tycker i stället att det är en stor fördel. Vi har en massa unga spelare som visat att de håller i allsvenskan, och som blivit ett år äldre. Och de vi fått är egentligen inga nyförvärv, det är Godiskillar som kommit tillbaka. Jämför det med Granlo, som alla – inklusive jag – tippar som seriesegrare, de har tagit in typ åtta nya spelare. Det kan bli bra, men det finns ingen garanti, säger Åsbergh.

– Vi kanske inte riktigt är där, vi har inget färdigt lag. Men kapaciteten finns, definitivt på sikt i alla fall. Nu är bara frågan hur stort steg de yngre kan ta.

Att tippa serien är omöjligt, tycker han. Egentligen kan alla tolv lag slåss om seriesegern.

Billy Nilsson går lite längre än sin tränare och tycker att det är dags för uppflyttning till superligan.

– Självklart vill vi vinna serien, det är det gemensamma målet hoppas jag, säger Nilsson.

• Hur många poäng gör du då? Har du någon vision?

– Nä, men man vill alltid göra mer än man gjort förut. Jag gjorde 60 i division 1, men det var en lättare serie. Samtidigt beror det på om vi spelar med två eller tre kedjor, det är ju lättare om man får mycket speltid. Men jag ska försöka göra viktiga poäng, avgörande mål, och vara bra när vi behöver det.

Mer läsning

Annons