Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis går för nionde raka derbysegern

Med åtta raka derbysegrar i bagaget är det ingen tvekan om vilka som är favoriter i eftermiddag.

– Klart vi går för en seger. Något annat finns inte, säger GGIK:s Billy Nilsson.

– I så fall får dom kämpa riktigt hårt, kontrar Albas målvakt Niklas Sörling.

Annons

Det är alltså dags för det första innebandyderbyt mellan de båda ärkerivalerna från Sandviken och Gävle. Slaget om innebandygästrikland har de åtta senaste gångerna plockats hem av Godis medan Alba har kammat noll.

– Jaså, är det så många förluster på raken. Då det är det väl verkligen dags att sätta stopp för den sviten nu och vi vet precis hur vi ska göra. Genom att vara äckligt disciplinerade...

Albas målvakt Niklas Sörling låter bestämd när han drar upp riktlinjerna för hur en derbyseger ska bärgas och dammar av hockeytränaren Timo Lahtinens gamla slagord. Den disciplinen måste först och främst gälla i det defensiva arbetet. Det vimlar ju av potentiella målskyttar och matchhjältar i motståndarlaget.

– Så är det ju självklart. Det gäller att inte ge dom något utrymme och att just spela som ett lag och stå rätt hela tiden. Gör vi det så måste dom vara riktigt bra för att spöa oss.

Alba har trots två raka för-

luster i inledningen ett intressant lag som ska vara flera klasser bättre än förra säsongen.

– Om vi inte är dubbelt så bra så ligger det i alla fall i närheten av det. Vi har en spelidé nu som vi tror stenhårt på och när den kommer att fungera fullt ut blir vi riktig bra. Jag hoppas vi kan sätta den redan till det här prestigemötet.

Han minns fjolårsmatchen i Sandviken i januari som Godis vann med 8–6.

– Äh, vi var nära redan då. Ett surt misstag från min sida och Pelle Jansson kunde avgöra. Det ska inte upprepas, säger Niklas med ett skratt.

Men visst gäller GGIK som storfavoriter. Inte bara i derbymatchen utan också att äntligen vinna serien och ta steget upp i högsta ligan.

– Det är där jag vill spela – och då med Gävle, säger Billy Nilsson.

20-åringen har de senaste åren varit omringad av hugade värvningsansvariga från ligalagen. Det är inte så konstigt heller när hans statistik avslöjas. På de tre säsongerna i ettan med GGIK har Billy noterats för 127 poäng via ruggiga 82 mål och 45 assist.

– Offensiven är ju min stora styrka även om jag den här säsongen även har utvecklat defensiven. Det gäller för övrigt hela laget då vi har ett lite annorlunda spelsystem jämfört med de senaste åren där sättet att försvara oss på är ändrat.

Men mål gör han fortfarande. Fyra mål och tre assist på två matcher ger förstås direkt en plats i skytteligatoppen för Nilsson och de dubbla Godissegrarna gör att laget parkerar där uppe. Men Billy vet att det inte bara är att ställa ut dojorna i en derbymatch mot Alba.

– Det här är ju en höjdpunkt under säsongen och det brukar alltid bli tufft och tätt. Men vi är favoriter vilket vi inte har någonting emot att vara. Jag har aldrig varit med och förlora ett derby och tänker inte göra det nu heller.

Albas försvar eller Godis anfall? Niklas eller Billy?

I eftermiddag på Jernvallen får vi reda på det svaret...

Annons