Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandy på schemat på Borgis – trots allt

Beslutet står fast – det blir Sandviken som får starta det nya innebandygymnasiet.
Men Borgarskolan tänker ändå erbjuda innebandy på schemat.
– Det blir en lokal lösning, tack vare nya direktiv vi fått från Skolverket, säger Tore Lennartsson på skolan.

Annons

Gävle fanns inte med bland de 20 orter som certifierades av Svenska innebandyförbundet (SIBF), de valde Sandviken i stället. Gävle kommun och Borgarskolan överklagade, men utan att få något gehör.

SIBF certifierar ytterligare två skolor i Stockholmsområdet, men hänvisar Gävle till den nya certifieringsomgång i februari då ytterligare åtta skolor ska utses.

Det betyder att Borgarskolan inte kan ta in några innebandyelever nästa höst, utan i bästa fall hösten 2012.

Men.

Borgarskolan har inga planer på att skrota den utbildning man redan bedriver, i nära samarbete med Gävle GIK, och lösningen dök upp för bara någon vecka sedan.

Syftet med certifieringen av skolor har varit att rensa upp bland alla lokala idrottsutbildningar och få de mer elitinriktade. Som ett brev på posten har Skolverket fått reaktioner från gymnasieskolor som vill behålla sina idrottsprogram och har därför beslutat att bygga ut det individuella valet Idrott och hälsa, från 100 poäng till 200 poäng.

Vilket i klartext betyder att Borgarskolan kan bedriva sin verksamhet som tidigare. Skillnaden blir att Sandviken har nationell intagning medan Borgarskolan bara får ta in elever från Gävle kommun.

– En lättnad naturligtvis. Från ett läge som var oerhört tufft och låst så kan vi köra vidare tack vare den här lokala lösningen, säger Tore Lennartsson.

– Och det handlar inte bara om innebandyn och Gävle GIK, det gäller i lika hög grad Valbos hockeyelever och även enstaka elever i mindre idrotter som vill satsa och nå toppen.

Borgarskolan kommer ändå försöka få nationell intagning också i innebandy, och Tore Lennartsson säger att man även tänker ansöka om andra idrotter, som curling och brottning.

Håkan Gavlén är ordförande i Gästriklands innebandyförbund och förordade Gävle före Sandviken i sin ranking till SIBF.

– Av det underlag jag hade var valet enkelt, Gävle låg klart före. Därmed inte sagt att Sandviken är ett dåligt alternativ, säger han.

Håkan Gavlén vet inte hur Borgarskolans upplägg kommer se ut riktigt och kan därför inte uttala sig om eventuella konsekvenser, men tycker att det är positivt om följden blir att talanger stannar i distriktet och inte söker sig till exempelvis Uppsala.

Den som vill veta mer om idrott på schemat är välkommen till Polhemsskolan 13 oktober då gymnasieskolorna presenterar sina utbildningar.

Mer läsning

Annons