Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Runsten laddar för hett derby

Gävle GIK är en av Sveriges största, rikaste och mest anrika klubbar.
IBK Runsten grundades av sju tonåringar som bodde på samma gata i Bomhus på 90-talet.
I kväll möts David och Goliat i det första Gävlederbyt i division 1 någonsin.

Annons

– Vi måste försvara oss ordentligt, säger Runstens Mathias Bondeson.

Sporten träffar Runstens spelande kassör och grundare Mathias Bondeson i klubbens nya lokal i Bomhus. Medan Gävle GIK stoltserar med en framträdande lokal på Brynäsgatan lever Runsten en mer undanskymd tillvaro, i en trappuppgång på Norra Järvstavägen vid Källskolan.

– Det är skönt att vi kan ha grejerna här och att vi har en plats att ha möten på, säger Mathias Bondeson, som fram till för bara några månader sedan haft sitt eget hem som klubblokal.

Han har sedan allt började på Runstensvägen i april 1992 varit den drivande kraften i klubben och fortfarande sköter han bland annat klubbens bokföring.

– Det tar några timmar i veckan, säger han.

Han berättar att Runstens nio lag omsätter under en miljon kronor, varav A-laget cirka 400 000 kronor.

Första säsongen omsatte vi 20 000, säger Mathias och skrattar.

Samtliga aktiva i klubben jobbar ideellt inklusive a-lagsspelarna, som även hjälper till att dra in pengar till föreningen.

– Vi har en medlemsavgift på 900 kronor per spelare. Sen brukar vi jobba extra någon gång per år med att lägga golv på Läkerol Arena. Men vi har i alla fall slutat med bingolotterna, säger Mathias Bondeson.

– Ja, där har vi väl lite att jobba på också, men vi hoppas att det blir fullsatt.

– Det gäller att vi försvarar oss ordentligt och ställer om snabbt. De har flera duktiga offensiva spelare, säger han.

Gävle GIK har haft siktet inställt på superligan under flera säsonger och har byggt upp en stabil ekonomi och gott rykte i Innebandysverige, inte minst genom kvalmatchen 2007 i Läkerol Arena som lockade nästan 2 000 åskådare.

Godis ordförande Peter Nordqvist vill inte berätta hur mycket klubben omsätter men menar att den håller hög superligaklass.

– Det är klart att vi har fått lite sponsorer tack vare varumärket Godis, säger han.

Gävle GIK är med sina 24 lag och fyra innebandyskolor en av Sveriges 15 största klubbar. De har en heltidsanställd kanslist och betalar ut löner till flera av spelarna samt tränarna.

– Spelarna har inga övriga åtagande än innebandyn. De behöver heller inte betala någon medlemsavgift, säger Peter Nordqvist.

Inför den här säsongen släppte Godis flera spelare, som inte riktigt tog en plats i laget, till just Runsten. Där har de fått mer förtroende.

Andreas Pettersson till exempel är ju en bra division 1-spelare när han får spela mycket. Och Tomas Halling har också visat mycket hittills, säger Mathias Bondeson.

I kväll möts lilla Runsten och stora Gävle GIK.

Det kan bara gå på ett sätt, eller?

Mer läsning

Annons