Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytänkarna som ska ta GGIK upp i superligan

Gävle GIK siktar på superligan, som vanligt.

Ett nytt vapen är hemvändande Mathias Sparring – målvakten som verkar ha lika udda idéer som sin tränare.

– Jag kan ta en utvisning för att väcka laget, säger 25-åringen.

Annons

Sparring är tillbaka – till slut.

Han skrev på för sin moderklubb Godis redan inför förra säsongen men stoppades av sin dåvarande klubb Alba och hamnade till slut i Runsten. Där blev det bara sex matcher i buren eftersom Runsten inte kunde ersätta Sparring för förlorad arbetsinkomst, och laget åkte dessutom ur division 1.

Nu blir han en av nyckelspelarna i Gävle GIK:s hårdsatsande lag där det eviga målet är innebandyns finrum. Jobbet är inget hinder längre, Sparring var en av de som fick gå från Sandvik.

– Det var tråkigt, men nu går en yrkesförarutbildning som bara är på dagtid, säger han.

Trots att han varit skadad på försäsongen och bara stått i en och en halv match är Årsundabon heltänd inför division 1-starten.

– Om jag ska vara ärlig så känns det riktigt bra. Så här sugen har jag inte varit på länge.

– Det ska bli riktigt kul att spela i ett vinnande lag. Vi har pressen på oss att vinna varje match – och jag älskar press. Men samtidigt är det en ny situation för mig.

Han beskriver sig själv som målvakt som står upp så långt det är möjligt och sällan lägger sig på golvet. Han erkänner också att han är hetlevrad och att det nog kan bli en och annan utvisning i vinter. Säkert någon gång på flit också – om det skulle behövas.

– Ja, det händer att jag tar en utvisning för att vi ska få spela i box play. Om jag inte tycker att laget spelar bra kan det vara bra, för i numerärt underläge måste ju alla vakna till, säger Sparring.

– Jodå, och en gång tog han ut målvakten för att Pelle Jansson skulle få göra ett till mål... Jag tycker att det är skitkul med nya idéer. Det är bra för innebandyn som ju är rätt död om man jämför med andra idrotter.

Sparring gillar dock inte allting som Hansson hittar på.

– Nä, det där med fyraminutersbyten på målvakterna som han körde med i några matcher förra säsongen gillar jag inte. Om jag ska spela så ska jag spela hela matchen, annars kan jag sitta vid sidan om.

Gävle GIK har fokuserat mer på försvarsspel inför årets säsong och där blir Sparring och nye backen Erik Hasselberg, som hämtades från superligalaget Falun, viktiga faktorer, liksom defensivt skicklige centern Mattias Kokkonen, också han ny från Falun.

I övrigt har tränare Hansson försökt få till ett nytänkande i laget efter tre raka säsonger där målet att gå upp missades med liten marginal. Uppvärmningarna ser annorlunda ut, spelarna har bytt plats med varandra i omklädningsrummet, kedjorna är ommöblerade – och målkungen Pelle Jansson ska börja tänka på defensiven också.

– Det har varit så i flera år att allt bara har varit som förra säsongen. Nu vill vi göra allting nytt, för att få igång klubben, säger Marcus Hansson.

Annons