Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Drömmen är att spela SSL i Gävle"

/
  • Gävlekillen Billy Nilsson, som numera spelare i Sirius, leder poängligan i SSL. Nu drömmer han om att en dag få vända hem till sin gamla klubb Gävle GIK – för att spela med laget i SSL.

Han lämnade Gävle GIK för tre år sedan.
Då tog Billy Nilssons karriär fart ordentligt.
Nu drömmer poängligaledaren i SSL att en dag återvända till Gävle för att spela innebandy på högsta nivå på hemmaplan.

Annons

Billy Nilsson lämnade Gävle och GGIK 2012.

Resan gick knappt tio mil in i landet – till Falun för spel i den högsta serien.

Det skulle visa sig vara ett smart val av den 25-årige Gävlekillen – och starten på några minst sagt framgångsrika år.

Under det första året i SSL-klubben IBF Falun var han med och spelade hem SM-guldet till Dalarna. Något man sedan upprepade året efter.

– Tiden i Falun var fantastisk på alla sätt. Det går inte att beskriva känslorna när man vinner guldet inför 10 000 pers på läktaren i en avgörande SM-final.

Billy har alltid varit känd för sina offensiva kvaliteter och sitt hårda skott – men när han kom till Falun fick han ställa om. Han placerades i andrakedjan – och fick ta mycket ansvar i defensiven.

– Det var något jag inte alls var van vid. Men det var väldigt utvecklande för mig personligen. Rent taktiskt utvecklades jag även mycket. Nu känner jag mig som en mer komplett innebandyspelare.

Efter två år i Falun ville 25-åringen ha en ny utmaning – och i samråd med tjejen föll valet på hans gamla klubb Sirius.

– Uppsala kändes som det bästa alternativet och Sirius ville verkligen ha mig. Det var till slut ett enkelt beslut.

Där återförenades han även med sin gamle Godistränare David Ahlmark.

– Vi hade ett bra samarbete i Godis, så självklart spelade det in i att jag valde just Sirius.

I Uppsalaklubben lovades han en offensivare roll. Med ett stort förtroende från Ahlmark har även det stora genombrottet i SSL kommit. Billy Nilsson har varit en av ligans hetaste spelare.

Med 44 (26+18) poäng på 20 omgångar leder han poängligan.

– Det har verkligen gått riktigt bra. Nu har jag gått tillbaka till den roll jag alltid har haft. Jag har ju alltid varit en spelare som försökt chansa och göra det oväntade. Det gör jag oftare nu och då har poängen rullat in.

Det är inte bara en gästrike som dominerar i SSL. Trean i poängligan heter Alexander Rudd, spelar för Storvreta och kommer från Sandviken.

– Alexander är en fantastisk spelare och kanske världens bästa passningsspelare. Så att han ligger där uppe är inte oväntat.

Trots att Billy Nilsson bor i Uppsala och lägger ner all sin kraft på att vinna matcher med Sirius har han stenkoll på sitt gamla lag GGIK. Gävlelaget, som är nykomling i allsvenskan, går som tåget och leder serien. Billy är imponerad:

– Det är otroligt roligt att se dem. Jag försöker följa GGIK så mycket som möjligt, säger Billy och passar på att hylla lagets förstakedja med Alexander Larsson, Simon Cederström och Oliver Frykman.

– Dom leder verkligen det här laget och har spelat fantastisk bra. Larsson är en otroligt bra center och passar perfekt tillsammans med Cederström som är en riktig krigare och målskytt. Som duo tror jag att dom kan gå riktigt långt.

Tror du att GGIK har chansen att ta steget upp redan i år?

– Chansen finns absolut. De spelar så pass bra just nu och har ett väldigt bra självförtroende.

På sociala mediet twitter skriver Billy ofta om GGIK:s framfart. För två veckor löd ett inlägg så här: "Dagdrömde precis att jag skulle spela SSL i Arena Träffen, det var mäktigt!".

Så, vad händer om GGIK tar steget upp?

– Den tanken har slagit mig många gånger. Det får vi ta då. Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Sirius, förklarar Billy och fortsätter:

– Men min dröm har alltid varit att få spela i SSL med GGIK. Det är verkligen något jag vill göra i framtiden.

– Det skulle vara fantastiskt att få spela i en ny arena, men det verkar dra ut på tiden. Vi får hoppas att Godis tar steget upp för då kanske man sätter fart med bygget.

Men just nu ligger allt fokus på att ta Sirius till slutspel. Laget ligger på den nedre halvan – men det är jämnt.

– Jag tror att vi har stora chanser att gå till slutspel. Jag tycker att vi har ett tillräckligt starkt lag för att ta oss dit. Det blir en spännande avslutning.

Mer läsning

Annons