Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ska GGIK fixa spel i superligan

/

Gävle GIK är klart för Superligan och alla i och runt omkring laget firade avancemanget en bra bit in på måndagen.
Men nu startar det stora arbetet på sidan om också. Kan Godis spela på Träffen, hur förstärks laget och vad innebär det här för ekonomin?
– Det finns många frågor att svara på och vi har redan satt i gång, säger GGIK-ledaren Peter Nordqvist.

Annons

Klubben hade innan det dramatiska kvalslutet med straffsegern mot Järfälla i den avgörande matchen startat med speltruppen och hur framtiden kommer att se ut.

– Det fanns ju två scenarion på det så klart och nu vet vi att vi kan jobba utifrån att vi ska spela i den högsta serien. Vi har redan fått en lista från förbundet på vilka krav som ställs för ett SSL-lag och ska sätta oss och titta på det, säger Nordqvist.

Arenafrågan kanske är den största saken att bena ut. En ny fin hall kommer att stå klar vid Gavlehovområdet – men det dröjer en bra bit in på hösten 2016 innan Godis kan kliva in där (läs mer om den här)

– Jag antar att vi får söka dispens för att spela SSL på Träffen nästa säsong. Men vi ska redan nu i veckan ha ett möte med Gavlefastigheter som äger Träffen och prata om vilka förändringar som kan göras.

I helgens två kvalmatcher har det varit helt fullsatt. Arenan har bara plats för 500 åskådare och bara läktare på den ena sidan. Det sistnämnda ger problem för TV-sändningar där produktionen inte kan göras.

– Det vet vi om och det är saker vi också får prata igenom ordentligt.

Det enda arena i Gävle som omedelbart fyller alla krav är förstås Gavlerinken. Där har Godis spelat en match men det känns inte realistiskt att det går att genomföra en hel säsong.

– Nej, det känns långt bort. Men vi hoppas att Träffen ska få dispens och att vi får spela hemmamatcherna där den kommande säsongen i väntan på den nya arenan.

Rent sportsligt handlar det om att hålla sig kvar. GGIK gjorde som Mullsjö förra säsongen och gick direkt som nykomlingar i allsvenskan upp i SSL. Redan nu har några av de unga stora talangerna som Godis fått fram förlängt sina kontrakt. Men det behövs förstärkning också.

– Det gör det absolut. Men vi tänker inte tokvärva utan göra det på ett förnuftigt sätt med en tydlig Gävleanknytning. Det är den här gruppen vi har nu med tränaren Andreas Lindström in spetsen som har gjort det här och det ska vi vara rädda om.

2010 skapades GGIK:s akademi som slussat fram egna unga spelare. En bra grund för framtiden.

– Vi har inte möjligheterna att ta hit spelare och fixa jobb och bostäder. Det fungerar inte med de förutsättningar vi har.

Gästrikland har ju en hel del spelare utspridda i Sverige i diverse SSL-lag. Skytteligavinnaren Billy Nilsson i Sirius är ju förstås ett namn alla tänker på. Han har dock kontrakt med Sirius nästa säsong och det kan bli svårt att lösa.

– Vi ska prata både med Sirius och Billy så får vi se vad det ger, säger Nordqvist.

Att det blir dyrare att spela i SSL är också klar med längre resor och särskilt veckomatcherna med förlorad arbetsinkomst kan bli en tung post.

– Det kostar mer förstås och samtidigt kanske vi får högre intäkter också. Vi jobbar på med de här frågorna, avslutar Peter Nordqvist.

Mer läsning

Annons